Fed verhoogt de rente en begaat blunder

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft gisteren voor de achtste keer op rij de rente met een kwart punt verhoogd – tot drie procent.

De renteverhoging werd alom verwacht, maar de woordkeuze van de Fed, die door de financiële markten altijd wordt gespeld, leverde een verrassing op. Een bepaalde, belangrijke zinsnede was verdwenen die wel in vorige communiqués stond.

Op Wall Street stond de Dow Jones vijf minuten voor sluiting al op minus 46 punten, toen de Fed zijn vergissing aan persbureaus wereldkundig maakte – één uur en 45 minuten nadat het communiqué van de Fed was gepubliceerd – en de zinsnede alsnog toevoegde. De Dow sloot daarop 5,25 punten hoger.

In het oorspronkelijke communiqué staat: ,,De inflatiedruk is in de afgelopen maanden toegenomen en de afwenteling zichtbaarder''. Dan had de weggelaten zin zullen volgen die de inflatie in een gunstiger licht stelt: ,,Lange-termijn inflatieverwachtingen blijven goed beheersbaar''.

Het is, sinds de Fed in 1994 met zijn communiqués na een vergadering over de rente begon, nog nooit voorgekomen dat een vergissing is gemaakt. Over de vergissing geeft de Fed verder geen verklaring en meldt het stelsel van centrale banken op zijn website alleen dat die ,,onbedoeld'' was.

In zijn communiqué zegt de Fed dat de arbeidsmarktcondities in de Verenigde Staten ,,duidelijk doorgaan met geleidelijke verbetering'' en dat ,,recente gegevens suggereren dat de solide gang van bestedingsgroei iets trager is geworden in reactie op de eerdere stijging van de energieprijzen''.

Opnieuw zei de Fed, net als in vorige communiqués, dat zij zal doorgaan met kleine renteverhogingen, waarvan de eerste halverwege 2004 plaatshad, toen de rente nog op één procent stond.

Net vorige week werd bekend dat de groei van de Amerikaanse economie vooral wegens de hoge brandstfokosten is vertraagd van 3,8 procent in het vierde kwartaal van 2004 tot 3,1 procent in het eerste kwartaal van 2005. Dat is de laagste groei sinds twee jaar. Analisten hadden 3,6 procent verwacht.