Echtpaar bedreigde bedrijf om hoofddoek

De Belgische politie heeft gisteren een echtpaar aangehouden dat ervan wordt verdacht maandenlang dreigbrieven te hebben gestuurd aan de bedrijfsleider van een firma in delicatessen. In de brieven werd geëist dat een werkneemster van Marokkaanse afkomst zou worden ontslagen als zij haar hoofddoekje bleef dragen.

De verdachten zijn een werkneemster van het bedrijf en haar echtgenoot, zo melden de Belgische media. Beiden werden gisteren gearresteerd, maar vanmorgen zat alleen de echtgenoot van de werkneemster nog vast. De vrouw zou ontevreden zijn geweest over een overplaatsing van de verpakkingsafdeling naar de keuken.

De affaire leidde tot veel commotie in België. Koning Albert II ontving directeur Van Nieuwenhuyse en zijn werkneemster van Marokkaanse afkomst Naïma Amzil en hij ging ook bij het bedrijf in het West-Vlaamse Ledegem op bezoek om steun te betuigen. Ook premier Verhofstadt betuigde sympathie.

De directeur weigerde steeds zijn werkneemster te ontslaan of haar te dwingen het hoofdoekje af te doen. Hij ontving sinds eind vorig jaar zeven brieven, waarvan enkele met doodsbedreigingen. Ook werd gedreigd zijn producten te vergiftigen.

Op een van de brieven werd DNA-materiaal van de vermoedelijke afzender gevonden, waarna een DNA-onderzoek onder werknemers van het bedrijf werd uitgevoerd. Dat onderzoek zou uiteindelijk tot de aanhouding van het echtpaar hebben geleid.

Directeur Van Nieuwenhuyse reageerde in de media onthutst over de aanhoudingen. ,,Dit had ik nooit durven denken'', zei hij. Naïma Amzil zei dat de werkneemster die tijdelijk werd aangehouden, haar nooit heeft aangesproken op haar hoofddoek. ,,Ik ben er echt door gepakt en doe bijna niks anders dan wenen'', zei ze tegen Het Laatste Nieuws. Het parket in Kortrijk zou in de loop van de dag nadere mededelingen doen.