DUITSLAND

Luipaarden van Dokupil

Sinds de Documenta van 1982 drukt de Duitse Tsjech Jiri Georg Dokupil een stevig stempel op de jonge schilderkunst. Zijn doeken combineren archetypische beelden met kritische noten over het moderne consumptiegedrag, maar altijd met humor. De afwisselend in Berlijn, Praag, Madrid en op de Canarische eilanden wonende vijftiger schildert zonder kwast. Liever zet hij kaarsen, autobanden en graffitisprays als hulpmiddelen in. Een expositie in Hamburg toont spannend en onbekend nieuw werk, zoals de luipaard-, en zweepschilderijen van de laatste jaren.

T/m 28 aug in de Deichtorhallen, Deichtorstr. 1-2, Hamburg. Di-zo 11-18u, Inl 0049-40321030 of www.deichtorhallen.de

Honderd jaar Brücke

,,Als jeugd die de toekomst draagt willen wij vrijheid tegenover de gesettelde oudere krachten. Iedereen die rechtstreeks en onvervalst weergeeft wat hem tot scheppen aanzet hoort bij ons.'' Zo luidt de beginselverklaring van de op 7 juni 1905 opgerichte kunstenaarsgroep Die Brücke. Een ietwat knullig pamflet, maar wel duidelijk tegen de academische kunst gericht. In een tijd waarin keizer Wilhelm II alle moderne kunst nog als gootsteenkunst verketterde zochten jongeren als Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel en Karl Schimdt-Rottluff zelfbewust een nieuwe eenheid van kunst en leven. Hun streven naar spontaniteit leidde tot heldere kleuren, radicaal vereenvoudigde vormen en een grote belangstelling voor ,,natuurlijk'' naakt. De bezoeker van de Kunsthalle in Bremen ziet eerst de kostbare zeven Jaarmappen van de groep en daarna een hele reeks blote vrouwen, zoals Die Schlafende Milly van Kirchner.

T/m 12 juni in de Kunsthalle, Am Wall 207, Bremen. Di 10-21u, wo-zo 10-17u; Inl 0049-421329080 of www.kunsthalle-bremen.de

En verder

Braunschweig Classix Festival, met zangwedstijd, muzikaal diner en pure ritmes in de kolenmijnen, van 8 mei t/m 26 nov: 0049-531238892.