Debat bij bevrijding afgelast na dreigmails

Een gepland debat tussen Nieuw Rechtsvoorman Michiel Smit en Hafida Talhoui van de Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) morgen in Assen en Groningen is afgeblazen, na bedreigingen aan het stichtingsbestuur van het Drentse bevrijdingsfestival.

Volgens Henk Lohrengel van de Stichting Drentse 5 mei Viering kwamen enkele mailtjes binnen uit links extreme hoek, waarin werd gedreigd met blokkades en acties. ,,Omdat het debat zou plaatsvinden in de binnenstad van Assen, tussen twee andere podia in, zou dit tot een chaos kunnen leiden. Daarom hebben we na overleg met de politie besloten het debat af te gelasten.'' Hij noemt het ,,treurig dat dit debat niet in een vrij land als het onze kan plaatsvinden''. Volgens hem was de veiligheid van Smit niet in het geding. Burgemeester Wallage van Groningen zegt diverse reacties te hebben gekregen van mensen die aanstoot namen aan het debat met Smit. Zij vroegen hem of hij het kon voorkomen. Wallage vindt het ,,vrij smakeloos'' en ,,niet gepast'' dat een aanhanger van extreem rechts uitgerekend op bevrijdingsdag in debat gaat. ,,Iemand die minderheden belastert moet je op zo'n dag geen platform geven. Dat getuigt niet van goede smaak.'' Dat heeft het bestuur van Stichting Vier 5 Mei, die het debat in Groningen zou organiseren, laten weten. De stichting nam zelf het besluit de uitnodiging aan Smit in te trekken, onderstreept Wallage. Hij garandeerde hun voldoende politiebeveiliging, indien besloten was het debat door te laten gaan.

Smit was niet bereikbaar voor commentaar. Op zijn site wordt het een ,,schande'' genoemd dat de stichtingen zijn gezwicht voor ,,intimidaties''. Smit kondigt aan toch naar het noorden te gaan.