Chinese studente spioneert bij bedrijf

De Franse politie heeft in Parijs een 22-jarige Chinese studente gearresteerd op verdenking van bedrijfsspionage bij Valeo, een van de grootste toeleveranciers voor de auto-industrie ter wereld, waar zij stage liep. Dat meldt vandaag de Financial Times.

De arrestatie werpt een schaduw over het bezoek van de Chinese minister van handel deze week aan de OESO in Parijs, en stelt de Chinees-Franse betrekkingen op de proef. Frankrijk is een van de Europese landen die sterk voorstander zijn van opheffing van het wapenembargo tegen China, wat op fel verzet stuit van Japan en de Verenigde Staten. Frankrijk is ook een van de Europese landen die de invoer van goedkoop Chinese textiel aan banden willen leggen. ,,Als het waar is, zei de Chinese minister over de hem nog onbekende arrestatie, ,,dan is het alsoluut betreurenswaardig''

De studente, Li Li, is in verzekerde bewaring gesteld nadat de politie afgelopen vrijdag een inval had gedaan in haar huis en drie computers en twee harde schijven vond met gegevens over producten van Valeo, waaronder volgens de Franse justitie ,,vertrouwelijke'' auto-ontwerpen. Justitie zegt bezorgd te zijn dat de studente al vertrouwelijke gegevens aan derden heeft doorgestuurd of van plan was dat te doen. Volgens justitie is het onduidelijk of zij alleen werkte, voor een onderneming of voor een regering.

Li, die wis- en natuurkunde heeft gestuurd en ervaring opdeed bij Valeo, ontkent volgens justitie alle aantijgingen. Over de bij haar thuis gevonden spullen verklaarde zij dat er een misverstand in het spel is.