Brazilië wijst voorwaarden hulp VS af

Brazilië heeft gisteren een Amerikaanse donatie van 40 miljoen dollar geweigerd wegens het standpunt van de regering-Bush over de bestrijding van aids/hiv.

Washington stelde als voorwaarde voor het geld dat Brazilië zijn aids-beleid zou richten op seksuele onthouding en trouw, in plaats van de nadruk te leggen op veilig vrijen. Ook vroegen de VS om instemming met een verklaring over de verwerpelijkheid van prostitutie.

Verschillende landen en organisaties hebben de afgelopen jaren geklaagd over wat de Amerikaanse ,,muilkorf'' wordt genoemd: organisaties die zich inzetten voor veilig vrijen of abortus niet verwerpen, krijgen geen Amerikaanse donaties.

,,Ik wil graag bevestigen dat Brazilië deze beslissing heeft genomen om zijn autonomie over zaken gerelateerd aan het nationale aids-beleid te bewaren en vanwege ethische en mensenrechtelijke principes'', zei Pedro Chequer, directeur van het Braziliaanse aids-programma gisteren tegen de Britse krant The Guardian.

Brazilië is een van de weinige landen ter wereld waar het aantal aids-doden de afgelopen jaren is gedaald. Dat is volgens velen te danken aan het eigengereide aids-beleid: Brazilië herstructureerde met hulp van de Wereldbank de gezondheidszorg en zorgde ervoor dat klinieken en voorlichtingsprogramma's werden opgezet. Behandelingen, bloedtesten, aids-remmende medicijnen en condooms worden gratis aangeboden.

Aids-activisten verwelkomden gisteren het besluit van de Braziliaanse regering. Met name het Amerikaanse standpunt over prostitutie zou volgens hen een belemmering kunnen worden voor prostituees in hun poging klanten te dwingen tot het gebruik van condooms. ,,Het is een feit dat het om aids te bestrijden noodzakelijk is om samen te werken met die bevolkingsgroepen die het grootste risico lopen om besmet te raken. Het zou een schending van mensenrechten zijn om hun, louter op basis van morele overwegingen, hulp te weigeren die hun leven kan redden'', zei de Braziliaan Atila Roque, directeur van ActionAid USA.

Sonia Correa van de Associação Brasileira Interdisciplinar de AIDS, was eveneens tevreden, maar stelde wel dat ,,de VS hetzelfde doen bij andere landen en dat niet ieder land de mogelijkheid heeft `nee' te zeggen. Zo waren hulporganisaties verbolgen over het feit dat Oeganda – een lichtend voorbeeld in Afrika – is overgegaan op een door de VS gefinancierd aids-programma dat seksuele onthouding in plaats van condoomgebruik bepleit.