Topman wil driekwart van Luxaflex

Grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg van het Nederlandse Hunter Douglas wil zijn belang in de producent van aluminium raambekleding (onder meer Luxaflex) uitbreiden van 52,6 tot 77,7 procent. Hij heeft daartoe een bod uitgebracht van 483 miljoen euro op 10,5 miljoen aandelen Hunter Douglas.

Dat heeft het beursgenoteerde bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Sonnenberg biedt 46 euro per aandeel, een premie van 24 procent op de slotkoers van gisteren. Hij koopt 2,5 miljoen aandelen van zijn zus, M. Lynton, en 8 miljoen stukken op de beurs. Andere leden van de familie Sonnenberg zullen geen stukken verkopen.

Het aandeel Hunter Douglas steeg vanmorgen in een reactie op de aankondiging met 16 procent tot 42,82 euro. Het bedrijf zegt geen plannen te hebben de beursnotering te staken. Het wil ook voor 60 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven aan één of meer institutionele beleggers.

Sonnenberg wil zijn belang in Hunter Douglas uitbreiden omdat het bedrijf volgens hem ,,een goede langetermijn belegging'' is. Ook reageert hij met deze stap op de volgens het bedrijf toenemende druk van analisten op Hunter Douglas om eigen aandelen in te kopen. Het bod op de aandelen is volgens het beursgenoteerde concern bovendien een goede manier om fiscaal aantrekkelijk contanten uit te keren aan aandeelhouders.

Sonnenberg financiert zijn bod door een lening van ING. Formeel neemt de op de Nederlandse Antillen gevestigde houdstermaatschappij Bergson de aandelen over. Bergson is volledig eigendom van Sonnenberg. Hunter Douglas houdt begin juni een buitengewone aandeelhoudersvergadering om over het bod te beslissen. Sonnenberg bezit via preferente aandelen 97,4 procent van het stemrecht bij Hunter Douglas.

Hunter Douglas is wereldwijd actief op het gebied van de productie en verkoop van raambekleding. Daarnaast bezit het bedrijf een omvangrijke beleggingsportefeuille. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de omzet 1,6 procent hoger uit op 405,8 miljoen euro, maakte het bedrijf vorige week bekend. De omzetstijging bleef beperkt doordat Hunter Douglas last had van de lage dollarkoers. Het bedrijf haalt bijna de helft van de omzet uit Noord-Amerika. Europa is goed voor ruim een derde van de omzet.

De nettowinst daalde met 70 procent tot 6,8 miljoen euro. De daling was vooral het gevolg van verliezen op de beleggingsportefeuille, die aan het eind van het eerste kwartaal een waarde had van 482,6 miljoen euro. Het operationele resultaat van de 64 fabrieken en 98 assemblagelijnen die Hunter Douglas wereldwijd heeft daalde met 9 procent tot 29,1 miljoen euro. De daling was behalve van de lage dollar het gevolg van een verslechtering van de resultaten in Europa.