Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Zie tv-vooraf. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage uit het kiesdistrict van Tony Blair en aandacht voor het bezoek van president Bush aan de herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten. En op de zeepkist een voor- of tegenstander van het referendum over de Europese Grondwet. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. In het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog de zelf gefilmde fragmenten van drie Brabantse notabelen die weigerden in Duitsland te werken en in een boshut met een goed boek en jeneverfles onderdoken. Ned.3, 20.50-21.25u.

Hitlers vrouwen: Marlene Dietrich. Slot van een serie portretten van vrouwen die een belangrijke rol in het Derde Rijk hebben gespeeld. Hitler was één van de grootste fans van Marlene Dietrich. Zij haatte het nazisme, dat ze met alle middelen bestreed. Voor de nazi's de macht grepen ontvluchtte ze Duitsland en maakte carrière in Hollywood. Canvas, 22.50-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprekken met RTL-baas Fons van Westerloo over de komst van de nieuwe zender Tien en met cabaretière Sara Kroos over haar nieuwe programma. Ned.3, 19.20-19.55u.

Het elfde uur. Gesprek met de staatssecretaris van Onderwijs Marc Rutte over onderwijsvernieuwing en over de jongste plannen van fractieleider Van Aartsen over de gekozen formateur. Ned.1, 21.55-22.40u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van het tweede halve finaleduel tussen Liverpool en Chelsea in de Champions League. Het eerste duel eindigde in 0-0. Oud-voetballer Youri Mulder analyseert de partij. Ned.2, 19.50-23.00u.

AMUSEMENT

Shameless. Eerste deel van een 17-delige comedyserie over de asociale familie Callagher in Manchester. Ned.3, 23.00-23.55u.

SAMENLEVING

Premtime. Over een Surinaamse moeder die wordt beschuldigd van kindermishandeling; Haagse schilderswijkbewoners tegen opvang drugsgebruikers en een vredespark op een prostitutieplek in Eindhoven. Ned.3, 21.25-22.00u.

FILM

Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, Engeland). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm werd destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Alec Guinness personificeert onweerstaanbaar de Britse mentaliteit. RTL5, 20.30-23.30u.

Bird on a Wire (John Badham, 1990, VS). Even romantische als zielloze avonturenfilm. Juriste Goldie Hawn en de doodgewaande Mel Gibson hervinden hun liefde uit de jaren zestig en weten zich achtervolgd door corrupte rechercheurs. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Boomerang (Reginald Hudlin, 1992, VS). Narcistisch en stupide komisch vehikel voor superster Eddie Murphy. Alle vrouwen proberen deze yuppie-hengst te verleiden. Veronica, 22.15-0.30u.

Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Authentieke ontsnapping uit gevangenis op eiland in San Francisco Bay, begin jaren zestig, stond model voor even ingehouden als effectieve gevangenisthriller. BBC1, 0.15-2.10u.

Barbarella (Roger Vadim, 1968, VS). Stripverhaal van Jean-Claude Forest lag ten grondslag aan deze vermeend scandaleuze, gedateerd ogende science fiction-film. Jane Fonda leert als astronaute tijdens belangrijke missie seksualiteit kennen en valt voor een blinde engel. BBC1, 0.15-2.10u.

Way Out West (James W. Horne, 1936, VS). Misschien wel de beste klucht van Laurel & Hardy, die in het Wilde Westen een eigendomsbewijs van een goudmijn bij het verkeerde meisje afleveren. Morgen, BBC2, 11.30-12.30u.

RADIO

De avonden. Onder meer een gesprek met Karel Smit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en teksten van P.F.Thomése en Esther Gerritsen. In het laatste uur journalist Tijs van den Boomen over De Demer, de belangrijkste winkelstraat in Eindhoven. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met schrijver August Willemsen over leven en liefde. Willemsen vertaalde onder meer poëzie van Fernando Pessoa en publiceerde de bundel Liefdesbrieven 1920/1929-1932. Radio 1, 0.04-0.45u.