Qwest staakt gevecht om overname MCI

Telecombedrijf Qwest gooit de handdoek in de ring. Het zei gisteren zijn pogingen om MCI over te nemen te staken, nadat MCI opnieuw zijn voorkeur uitsprak voor rivaal Verizon, dat gisteren zijn bod verhoogde.

MCI heeft steeds gezegd meer te zien in een bod van Verizon, omdat dat bedrijf, met een marktkapitaal van bijna 100 miljard dollar, aanzienlijk groter is dan Qwest en minder schulden heeft.

,,Het is niet langer in het belang van onze aandeelhouders, klanten, en werknemers om een proces voort te zetten dat permanent tegen Qwest gekant lijkt te zijn'', verklaarde Qwest, gevestigd in Denver (Colorado).

Het laatste en ,,definitieve'' bod van Qwest bedroeg 30 dollar per aandeel MCI. Gisteren verhoogde Verizon, gevestigd in New York, zijn bod van 23,10 dollar tot 26 dollar. De raad van commissarissen van MCI gingen er mee akkoord, waarmee het op een na grootste telecombedrijf van de Verenigde Staten ontstaat. ,,Als we de risico's afwegen tegen de voordelen, dan zien we in het bod van Verizon een sterkere, superieure optie'', aldus Nicholas Katzenbach, bestuursvoorzitter van MCI.

Toch zijn er nog altijd enkele grote aandeelhouders van MCI die menen dat Verizons bod te laag is. Deze zomer wordt er op de aandeelhoudersvergadering van MCI over de fusie gestemd.

Om MCI, dat ontstaan is uit het faillissement van WorldCom, wordt al sinds begin februari gevochten door de telecombedrijven uit het westen (Qwest) en het noordoosten (Verizon) van de Verenigde Staten. Beide bedrijven proberen tegenwicht te bieden tegen de combinatie van SBC en AT&T, een telecomfusie van 16 miljard dollar, die vorig jaar tot stand kwam en hen tot de grootste op de Amerikaanse telecommarkt maakte.

Qwest kon zijn misnoegen over MCI's voorkeur voor Verizon gisteren maar nauwelijks verhullen. ,,Door dit lagere bod [van Verizon] te accepteren, zonder zelfs maar Qwest ervan op de hoogte te stellen, kan men gerust stellen dat MCI meer geïnteresseerd is in het toegeven aan de ijzeren wil van Verizon dan in het dienen [van de belangen] van MCI's aandeelhouders.''

Eerder in het overnamegevecht had Ivan Seidenberg, Verizons topman, het taalgebruik van Qwest afgedaan als ,,theatraal''.