Poetsvingers voor onderweg

Officieel heten ze Brush Aways, maar bij Oral-B Nederland worden ze intern ook wel poetsvingers genoemd. Deze innovatieve methode van tanden poetsen `met je vinger' en zonder tandpasta, kan sinds kort ook in ons land toegepast worden.

De Brush Aways zijn ieder apart verpakt en kosten per twaalf stuks 3,49 euro. Het zijn hoesjes die je over je wijsvinger schuift en die aan de binnenkant van de vinger iets langer en dikker zijn. De poetsvingers zijn vooral geschikt als je op reis of onderweg bent, bij ziekenhuisopname, als je ergens een nachtje blijft slapen of in landen onderweg bent waar de waterkwaliteit niet te vertrouwen is. Het past in een heel scala van `innovatieve' mondverzorgingsproducten dat momenteel de markt overspoelt.

Voordeel van de Brush Aways is, dat je er geen water bij nodig hebt en dat de `tandpasta' is geïmpregneerd in het hoesje, dat bovendien een isolerend laagje heeft, waardoor de vinger niet, maar de buitenkant, de poetszijde, wel vochtig wordt.

Bij een test met enkele personen blijken de verwachtingen uit te komen: de vinger blijft droog, de smaak is goed en de mond blijft een tijdlang verfrist. Het lijkt een prachtige nieuwe vinding, maar hoe zit het met de poetskwaliteit? Kom je wel goed tussen je tanden en kiezen zonder de ons vertrouwde tandenborstelhaartjes?

En wat betekent het, dat Oral-B zelf stelt: `Past op vrijwel iedere vinger'?

De `one-size-fits-all' hoesjes lijken bij kinderen en mensen met meer dan gemiddeld dikke vingers inderdaad niet te passen. Bij gebruik door kinderen onder acht jaar wordt bovendien aangeraden toezicht te houden.

Overigens is Oral-B niet het enige merk dat het vinger-borstelen propageert. Het Engelse bedrijf Levershire Limited heeft de vergelijkbare `Handy Tooth Clean' op de markt gebracht (in ons land onder andere op Schiphol te koop).

Universitair hoofddocent G.A. van der Weijden, als onderzoeker verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, onderzocht met collega's een andere variant: de I-Brush vingertandenborstel (van het Duitse bedrijf Tootec). Hij reageert: ,,Tijdens dat onderzoek bleek dat een gewone tandenborstel 79 procent van de tandplak verwijderde en de I-Brush 66 procent. Vooral de overgangen tussen de tanden werden minder goed gereinigd. Dat is ook logisch, want je vinger is veel te dik om daar tussen te komen. Ik denk dat deze producten vooral bedoeld zijn voor even tussendoor; voor mensen die veel in de auto zitten of op een moment dat er weinig tijd is voor een uitgebreide poetsbeurt. Hoewel de vingertandenborstel redelijk in staat was plaque te verwijderen, zou het jammer zijn als mensen denken dat dit een goede vervanging is voor een gewone tandenborstel.''

    • Lex Veldhoen