Oprichter Greenpeace

Toen de Canadese journalist Robert (Bob) Hunter in 1971 in een gammel vissersbootje van Vancouver naar Alaska meevoer om verslag te doen van een protest tegen een Amerikaanse nucleaire proefexplosie, kon hij niet vermoeden dat dit de basis zou vormen van Greenpeace. Gisteren overleed de mede-oprichter van de toonaangevende milieuorganisatie op 63-jarige leeftijd aan prostaatkanker.

Hunter was namens de krant Vancouver Sun op weg gegaan om ruchtbaarheid te geven aan de omstreden atoomproef op Amchitka, een van de Aleoeten-eilanden. Al bij een eerste proef, in 1969, had Hunter in zijn column gewaarschuwd voor de desastreuze gevolgen. ,,Ik dacht dat ik een verslaggever zou zijn en aantekeningen zou maken. In werkelijkheid kwam ik bij terecht de eerste wacht'', vertelde hij later over zijn transformatie van journalist naar activist aan boord van de boot.

De atoomproef kon niet worden afgewend, maar mede dankzij de demonstraties die Hunters publiciteitsstunt wist op te wekken, was het wel de laatste proef die de VS zouden houden bij de eilanden.

Het succes van de protesttactiek leidde tot de vorming van Greenpeace, een organisatie die in de woorden van Hunter als een ,,ecologische politiemacht'' op weinig zichtbare milieudelicten afging om er de aandacht van de wereld op te vestigen. Behalve tegen atoomproeven lanceerde Greenpeace ook gewaagde campagnes tegen het dumpen van giftig afval op zee en tegen de jacht op zeehonden en walvissen.

De in 1941 in Winnipeg geboren Hunter formuleerde ook de Greenpeace-terminologie. Zo bedacht hij de term media mind bomb om het effect van een publiciteitscampagne op het publieke bewustzijn te omschrijven. En hij noemde zijn activisten Rainbow Warriors (Regenboogstrijders) – tevens de naam van het latere vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior – naar een indianenlegende over geesten die de natuur zouden redden wanneer de aarde door de hebzucht van de mens ziek zou worden.

Hunter was vanaf 1974 directeur van Greenpeace. In 1979 richtte hij ook Greenpeace International op. Maar toen de groep een multinational werd – met inmiddels 2,5 miljoen leden en afdelingen in 40 landen – ging hij zijn eigen weg en werd weer schrijver en journalist. Voor de Canadese televisie produceerde hij onder andere reportages over ecologische onderwerpen.

Het hoofd van Greenpeace Canada, John Doherty, omschreef Hunter gisteren als ,,een inspirerend verteller, een dappere vechter en een pretentieloze mysticus.'' In 2000 riep het Amerikaanse weekblad Time hem uit tot een van de ,,milieuhelden van de twintigste eeuw.''

    • Frank Kuin