Op de parade loop ik

Frank Volterman wil bij zijn terugkeer naar Nederland eigenlijk niet zozeer terugdenken aan de oorlog. Zijn gedachten gaan eerder uit naar de mensen van Nederland, zegt hij. Hij is al vaker teruggeweest – de laatste keer in 2000 – en hij is altijd onder de indruk van de manier waarop kinderen bij de herdenkingen worden betrokken.

De 86-jarige veteraan uit het Canadese Hamilton heeft dan ook souvenirs van Canada bij zich om uit te delen: stickers met het esdoornblad, linialen, buttons. ,,De kinderen willen meer weten over de Canadezen,'' zegt Volterman. ,,De vorige keer brachten ze bloemen bij onze herdenkingsceremonie. Zo leren ze meteen over hun eigen geschiedenis.''

Het is die herinnering die Volterman een beetje doet volschieten. Over zijn ervaringen tijdens de oorlog vertelt hij juist op een nuchtere manier, hoewel hij in de oorlog, aanvankelijk als Eerste-Hulpverlener en later als infanterieofficier, tweemaal gewond raakte. De eerste keer was bij de catastrofale landing bij Dieppe, een mislukte poging van de geallieerden om een bruggenhoofd te vormen in Frankrijk in 1942. Bij die aanval kwamen meer dan 900 Canadezen om. Volterman moest voor de gewonden zorgen op het strand, onder zwaar vuur van de Duitsers.

Hij werd geraakt in zijn schouder, maar wist uiteindelijk terug te komen in Engeland. ,,Als proefkonijnen werden we aan land gezet'', zegt hij. ,,Ik weet niet hoe ik het heb overleefd.''

Vergeleken bij Dieppe ging het in Nederland een stuk makkelijker. Volterman bewaart er zelfs goede herinneringen aan – hot dogs en hamburgers met de Canadese troepen in het centrum van Nijmegen.

Maar voordat de bevrijding compleet was, raakte hij opnieuw gewond. Zijn regiment, de Royal Hamilton Light Infantry, was westelijk Duitsland ingestuurd. In maart 1945 werd zijn groep beschoten. Twee van zijn mannen waren op slag dood; Volterman liep een verbrijzelde onderkaak en een gebroken bovenarm op.

De verwondingen zijn er nog, maar hij heeft er niet veel last meer van, zegt Volterman. ,,Ik ben in goede conditie. Ik kan niet zo heel erg veel lopen, maar ik ga het toch doen bij de parade.''

    • Frank Kuin