NOS eist tv-beelden eredivisievoetbal

De NOS eist via het Commissariaat voor de Media dat de omroep alsnog beelden van het eredivisievoetbal mag uitzenden. Die uitzendrechten zijn in december door de gezamenlijke voetbalclubs verkocht aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol.

Maandag belegt het Commissariaat een besloten hoorzitting over de kwestie. Dat heeft een woordvoerder van het commissariaat vanmorgen bevestigd. Volgens het commissariaat wil de NOS een beroep doen op het voorkeursrecht dat is vastgelegd in de Mediawet en verschillende verwante besluiten. Daarin staat dat de NOS in staat moet worden gesteld actuele sportverslaggeving te verzorgen van beker- en competitievoetbal. Hoe dat recht precies geïnterpreteerd moet worden, is nog niet duidelijk, aldus woordvoerder Bijvank van het commissariaat.

Tijdens de zitting worden de NOS, Talpa en de Eredivisie CV (clubs uit de hoogste divisie van het betaalde voetbal) gehoord. De NOS wilde vanmorgen niet reageren. Jan de Jong, adjunct-directeur van de NOS: ,,Wij komen pas met een reactie nadat het commissariaat een uitspraak heeft gedaan.''

Talpa-woordvoerder Notermans noemt het ,,merkwaardig'' dat de NOS miljoenen wilde betalen voor de samenvattingen terwijl zij nu zeggen daar ,,recht'' op te hebben. Het voorkeursrecht is volgens Talpa ,,achterhaald''. Een woordvoerder van het commissariaat bestrijdt dat. ,,Het is een actueel onderdeel van de Mediawet. De vraag is of het hier van toepassing is. Dat moet worden onderzocht.'' Volgens de woordvoerder moet bijvoorbeeld worden vastgesteld wat de wetgever precies bedoelde met ,,gangbare dagen en tijdstippen'' waarop de NOS die actuele sportverslaggeving zou moeten verzorgen. Het commissariaat, de toezichthouder van het omroepbestel, verwacht rond 9 juni uitspraak te doen. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de bestuursrechter.

De Mol verwierf voor 35 miljoen euro de uitzendrechten van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. Daarna voerden de NOS, de Eredivisie CV en De Mol een gesprek waarbij werd gesproken over mogelijke uitruil van beelden. De Mol was geïnteresseerd in de archiefbeelden van de NOS, de NOS wilde graag wedstrijdflitsen. Maar die onderhandelingen liepen op niets uit omdat de Eredivisie CV `doorverkopen' van beelden blokkeerde.

Commercieel directeur Woerts van de Eredivisie CV: ,,Wij willen alleen een regeling die voldoet aan de belangen van alle partijen. En dus ook aan de belangen van de Eredivisie. En wat ons betreft krijgt de NOS geen minuut voetbal. Talpa heeft de licentie voor de samenvattingen verworven en wij hebben ons altijd op het standpunt gesteld dat er geen sublicenties worden doorverkocht.'' Voor Talpa is een ruil van beelden met de NOS interessanter geworden nu de NOS de rechten van de Champions League heeft verworven.

    • Merel Thie
    • Erik van der Walle