Nederlandse acteurs winnen prijzen in VS

Cees Geel heeft op het Tribeca Film Festival de prijs voor beste acteur gekregen voor zijn hoofdrol in Simon. De Nederlandse acteur Yannick van de Velde (15) heeft een Young Artist Award gewonnen voor zijn hoofdrol in de jeugdfilm In Oranje.

Cees Geel was niet aanwezig op het Tribeca Film Festival in New York, dat door onder meer Robert De Niro is opgezet om Manhattan na de aanslagen van 11 september 2001 een impuls te geven. Een jury met onder meer actrice Whoopi Goldberg, schrijver Tom Wolfe en zangeres Sheryl Crow overhandigde de prijs daarom aan regisseur Eddy Terstall. ,,De jury vond dat de grootsheid en intensiteit van het personage zo mooi contrasteerde met het kleine subtiele spel, dat vol liefde zat'', zei Geel gisteren in het tv-programma TV3.

In hetzelfde programma zei filmmaker Jean van de Velde over Geel: ,,Hij heeft gekte aan zich kleven, gewone mensen geeft hij een soort waanzin.'' Over de kans op een Amerikaanse doorbraak van Geel zei Van de Velde: ,,Europeanen worden in Hollywood altijd gecast als bad guys; ik zie in Geel zo een Bulgaarse terrorist.''

Van de Veldes zoon Yannick heeft zijn kans op een internationale filmcarrière aanzienlijk vergroot met de Young Artist Award. Deze `Oscar voor jonge acteurs' is in het verleden gewonnen door onder meer Reese Witherspoon, Christina Ricci, Leonardio DiCaprio en Elijah Wood. In de film van Joram Lürsen naar een scenario van Frank Ketelaar speelt Van de Velde een voetballertje dat droomt van het Nederlands elftal. ,,Het liefst was ik voetballer geworden, maar daarvoor ben ik niet goed genoeg'', zei Yannick van de Velde.

De jonge acteur was niet aanwezig bij de uitreiking, die dit jaar voor de 26e keer plaats had. Zijn vader, die een Belgisch paspoort heeft, bleek vrijdag op Schiphol niet de juiste digitale identificatie op zijn paspoort te hebben om naar Amerika te mogen vliegen. Een poging om via Zaventem te vliegen strandde eveneens, vertelde Jean van de Velde: ,,De douane zei dat ik maandag maar naar de gemeente moest gaan voor een nieuwe paspoort.''