Meeste veteranen uit Canada

Op dit moment zijn er ongeveer 1.500 veteranen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De meerderheid daarvan verblijft in Apeldoorn en omgeving. Het gaat vooral om Canadezen, maar er zijn ook enkele Amerikanen, Britten en Polen.

De veteranen wonen vanmiddag een herdenkingsbijeenkomst bij op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Op deze begraafplaats liggen 2.617 geallieerde soldaten begraven, waarvan 2.339 Canadezen.

Morgen, 4 mei, gaat een groep oud-strijders naar Holten, waar zij een herdenkingsdienst zullen bijwonen op de Canadese erebegraafplaats. Een andere groep gaat naar de Britse begraafplaats in Oosterbeek voor een herdenking en zal 's avonds verschillende festiviteiten bijwonen.

Op bevrijdingsdag vindt het defilé in Wageningen plaats. Prins Willem-Alexander zal het defilé afnemen.

Oud legermaterieel wordt 7 mei ingezet om de veteranen in een lange colonne van Diemen naar Amsterdam te vervoeren. De stoet zal via de Dam naar de RAI rijden in oude jeeps en vrachtwagens. Burgemeester Cohen zal de oud-strijders verwelkomen waarna een boottocht door de Amsterdams grachten op het programma staat.

De afsluiting van de herdenkingen vindt plaats op 8 mei in Apeldoorn met een grote parade. Ook op andere plaatsen in Nederland vinden de komende week herdenkingen en festiviteiten plaats waarbij veteranen aanwezig zijn.