Lancering van huisartsenketen

Het Utrechtse bedrijf Symphony Gezondheidscentra gaat een keten opzetten van vestigingen waarin huisarten, apothekers en fysiotherapeuten samenwerken. Het eerste centrum wordt na de zomer geopend, en is gevestigd in stadion Galgenwaard te Utrecht. Het streven is 170 vestigingen in 2010.

Met de nieuwe formule speelt Symphony Gezondheidscentra in op de trend dat steeds meer huisartsen onder één dak samenwerken. Er bestaan al centra waarin huisartsen samenwerken met fysiotherapeuten, logopedisten, apothekers en diëtisten. Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n samenwerkingsverband wordt opgezet in de vorm van een franchise, zoals bekend van fastfoodketen McDonald's en elektronicawinkel Expert.

Voor elke vestiging verzorgt Symphony Gezondheidscentra zaken als huisvesting, facturering van klanten, personeelszaken en inkoop van medische apparatuur. ,,We nemen de artsen veel uit handen'', zegt directeur Sam Siemssen van Symphony Gezondheidscentra. Volgens Siemssen zijn huisartsen op dit moment zo'n 30 procent van hun tijd kwijt aan niet-medische zaken.

Volgens de directeur moeten over anderhalf jaar zo'n twintig vestigingen binnen de formule zijn. ,,We bekijken nu locaties in onder meer Zeist, Houten en Arnhem.'' Eigenaar van Symphony is Between Investeringsgroep. Het initiatief wordt gesteund door investeringsbedrijf Reggeborgh van de bouwfamilie Wessels. Hoeveel geld dat bedrijf in het initiatief steekt, wil Siemssen niet zeggen.

Symphony Gezondheidscentra wil ook tandartsen laten deelnemen aan de formule. ,,Verder overwegen we ook preventieve zorg aan te bieden, bijvoorbeeld omtrent diabetes'', zegt Siemssen. De deelnemers betalen een instapbedrag. De hoogte wil Siemssen niet zeggen. De deelnemers staan elk jaar ,,een aantal procenten'' van hun omzet af. Siemssen: ,,In het begin zullen hun kosten stijgen, omdat ze meer zaken uitbesteden. Maar daardoor houden ze meer tijd over om klanten te helpen, waardoor ze hun omzet kunnen vergroten.''