Kabeljauw met ansjovisvinaigrette

Deze vinaigrette is niet alleen geschikt voor vis als kabeljauw, zeewolf en tonijn, maar ook voor groenten als asperges, artisjokken en tuinbonen. Asperges zijn nu overal verkrijgbaar en onlangs zag ik ook verse tuinbonen op de markt. De eerste verse artisjokken uit Italië en Spanje zijn nu ook verkrijgbaar, dus als u wat vinaigrette overhoudt, heeft u voldoende mogelijkheden om die op maken.

Pel de teen knoflook en hak hem zo fijn mogelijk. Spoel de ansjovis uit pekel als u die gebruikt onder de koude kraan, fileer ze en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de ansjovis uit olie in kleine stukjes.

Verhit de 6 eetlepels olijfolie in een kleine, zware pan op een matig vuur. Doe er de knoflook in en laat onder af en toe roeren circa 5 minuten zachtjes fruiten zonder dat hij bruin wordt. Voeg de ansjovis toe en laat onder regelmatig roeren een paar minuten fruiten tot ze gesmolten zijn.

Voeg de bouillon, balsamicoazijn en olijven toe. Draai het vuur laag en laat 4 tot 5 minuten zachtjes sudderen. Proef en breng op smaak met peper en zo nodig wat zout. Zet een vlamverspreider onder de pan en houd warm terwijl u de kabeljauw grilleert.

Bestrijk de velkant van de kabeljauwfilet licht met olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Leg de vis op een rooster op een met aluminiumfolie beklede grillpan. Leg er de takjes verse tijm op. Zet 7 tot 8 minuten onder de hete grill, of tot het vel licht geblakerd is. Draai de vis voorzichtig om en grilleer de andere kant nog circa 3 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte. Grilleer niet te lang, omdat de vis dan uitdroogt.

Schik de kabeljauwfilets met de velkant boven op voorverwarmde borden. Lepel de warme ansjovisvinaigrette over en om de vis heen. Garneer met gehakte peterselie en serveer bijvoorbeeld met gekookte nieuwe aardappels.

Morgen: boterhammen met kip.

    • Kim Maclean