Israël dreigt overdracht steden te stoppen

Israël zal stoppen met de overdracht van nog meer steden op de Westelijke Jordaanoever indien de Palestijnse Autoriteit geen ernst maakt met de ontwapening van gezochte activisten. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Shaoul Mofaz, vanochtend gezegd op de radio. ,,Er zal geen sprake zijn van nieuwe bestuursoverdrachten zolang de Palestijnse Autoriteit de kwestie van de gezochte terroristen niet heeft geregeld en ze niet zijn ontwapend'', zei minister Mofaz.

Volgens hem blijft het Palestijnse terrorisme voortduren. Hij verwees naar de dood van een Israëlische soldaat die gisterochtend vroeg sneuvelde in een vuurgevecht nabij de stad Tulkarem, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Daarbij kwam ook een strijder van de Islamitische Jihad om het leven. Volgens het Israëlische leger was de gedode strijder betrokken bij een zelfmoordaanslag in februari op een café in Tel Aviv waarbij vijf doden vielen. Hij zou twee weken geleden zijn ontsnapt uit een Palestijnse gevangenis in Tulkarem.

De controle over Tulkarem werd op 21 maart overgedragen aan de Palestijnse Autoritreit, bijna een week na de overdracht van Jericho. De bestuursoverdracht van vijf steden op de Westelijke Jordaanoever werd in februari afgesproken op een top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Maar als de Palestijnen niet beter hun best doen om verdachten op te pakken en te ontwapenen, stopt Israël ermee, dreigde minister Mofaz.

Juist gisteren arresteerden Palestijnse veiligheidstroepen in de Gazastrook een strijder van Hamas. Die stond op het punt een raket af te vuren op een nabijgelegen joodse nederzetting in Beit Lahiya. Twee metgezellen wisten te ontkomen. Volgens Hamas waren de mannen op een routinepatrouille en helemaal niet van plan raketten af te vuren.