Inval Italiaanse justitie bij rivaal van ABN Amro

De Italiaanse justitie onderzoekt of Banca Popolare di Lodi, de rivaal van ABN Amro in de overnamestrijd rond Banca Antonveneta, de regels heeft overtreden. Het onderzoek is een steun in de rug voor ABN Amro, dat de afgelopen dagen het gevecht om de bank uit Padua leek te verliezen.

De politie van Milaan deed gisteren invallen in twee Lodi-kantoren en nam documenten mee, zo meldden diverse Italiaanse en internationale persbureaus vanmorgen op basis van anonieme bronnen. De invallen zijn niet officieel bevestigd.

Het onderzoek is een nieuwe stap in de strijd die eind maart begon nadat ABN Amro een bod uitbracht op Antonveneta. Lodi had destijds een belang van rond de 5 procent in de bank, maar breidde dit snel uit tot bijna 30 procent, iets dat ABN Amro geruime tijd niet mocht van de centrale bank in Rome. De uitbreiding was van cruciaal belang tijdens de vergadering van Antonveneta-aandeelhouders afgelopen zaterdag. Lodi en bevriende investeerders vervingen daar het gehele (deels pro-ABN Amro) bestuur.

Justitie bekijkt nu onder meer of Lodi de beurswaakhond in Milaan heeft gehinderd en of het de aandelenmarkt heeft gemanipuleerd. Als Lodi in samenwerking met andere partijen aandelen Antonveneta heeft gekocht – en de partijen hebben samen meer dan 30 procent – dan kan Lodi gedwongen worden een officieel bod in contanten uit te brengen op alle Antonveneta-aandelen. Lodi kan zo'n bod niet financieren. Niet zonder reden bestond het overnamebod dat Lodi uitbracht op Antonveneta vooral uit aandelen en obligaties.

Het is niet het enige onderzoek naar de overnamestrijd. De Italiaanse beurswaakhond Consob bekijkt de aandeleninkoop van Lodi en de Europese Commissie in Brussel heeft de centrale bank opheldering gevraagd over het feit dat Lodi weken eerder dan ABN toestemming kreeg het belang in Antonveneta te vergroten. ABN Amro voelde zich gediscrimineerd en heeft de rechter in de regio Rome gevraagd de toestemming van de centrale bank met terugwerkende kracht illegaal te verklaren. De uitspraak van de rechtbank wordt morgen verwacht.

Antonveneta: pagina 13