Grote interesse A380

Pas over enkele maanden beginnen de echte boekingen voor een vlucht die in de tweede helft van 2006 moet plaatsvinden. Maar nu al is de belangstelling voor de eerste reis van de Airbus A380 overweldigend. Singapore Airlines (SIA) is volgend jaar de eerste maatschappij die de nieuwe `superjumbo' commercieel in gebruik zal nemen op een vlucht van Londen via Singapore naar Sydney, de zogenoemde kangoeroe-route.

Op de website van Singapore Airlines kunnen mensen die meer willen weten over de A380 zich laten registreren via een button onder het kopje `Be first to know'. 10.000 belangstellenden hebben dat inmiddels gedaan, zo liet een woordvoerder gisteren weten. Dit betekent niet dat ook alle geregistreerden een ticket zouden willen kopen. SIA gaat er niettemin van uit dat de ongeveer 600 stoelen voor deze primeur met gemak zullen worden verkocht.

Vorige week maakte de A380 in Zuid-Frankrijk met succes zijn eerste testvlucht. Voor het toestel, dat plaats biedt aan 550 tot 800 passagiers, zijn tot nu toe 154 orders en geplaatst en tientallen opties genomen. De dubbeldeks A380 is ongeveer anderhalf keer zo groot als de Boeing 747, tot nu toe het grootste passagierstoestel. Van de A380 komt ook een vrachtversie; de twee grootste pakjesvervoerders ter wereld, FedEx en UPS, hebben beide bestellingen bij Airnus geplaatst.

Voor de A380 moeten luchthavens worden aangepast: de A380 heeft door zijn grotere spanwijdte meer ruimte nodig. Om het in- en uitstappen van passagiers vlot te laten verlopen zijn verder meer dan de gebruikelijke twee luchtbruggen vereist. Veel luchthavens, waaronder Schiphol, zijn al klaar voor ontvangst van de A380.