Getuige kende B.'s plan niet

Een getuige van justitie die naar eigen zeggen de inlichtingendienst AIVD van tevoren heeft getipt over de op handen zijnde moord op Theo van Gogh, beschikte niet over enige voorkennis over de aanslag. Dat bleek vanmorgen tijdens de tweede pro forma-zitting in de zaak tegen twaalf moslimextremisten van de zogeheten Hofstadgroep.

Verschillende media, waaronder deze krant, berichtten vorige week over de verklaring van de man, die door justitie als getuige was gehoord. De man zei dat hij medewerkers van de AIVD had voorspeld dat Mohammed B. Van Gogh zou vermoorden.

Nader verhoor heeft echter uitgewezen dat de man niet over concrete kennis beschikte, maar zichzelf `voorspellende gaven' toedicht, zo vertelde officier van justitie A. Van Dam. De man noemde in een tweede verklaring zijn melding ,,pure voorspellingen uit mijn geest''. De man zegt niet te hebben geweten dat Mohammed B. Van Gogh ging vermoorden. De AIVD ontkent met de man te hebben gesproken.

Alle twaalf verdachten die vanmorgen moesten voorkomen wordt verweten te hebben samengespannen tot moord op onder anderen de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en van het belemmeren van het werk van hen. Jason W. en Ismail A., die bij hun arrestatie in de Antheunisstraat in Den Haag een handgranaat gooiden naar de politie, wordt ook poging tot moord en verboden wapenbezit verweten. Vrijwel alle verdachten wordt verweten deel te hebben uitgemaakt van een terroristische organisatie. Alleen Jermaine, het jongere broertje van Jason, maakte volgens het OM waarschijnlijk geen deel uit van de organisatie.

Het OM meldde dat er bij één van de verdachten een cassettebandje is gevonden waarop de vermoedelijke leider van de groep, de voortvluchtige Syriër `Abu Khaled', les geeft over kernbegrippen uit de radicale islam. Verder blijkt er bloed van een schaap te zijn gevonden in de woning van Mohammed B. Het OM denkt dat het dier is gekeeld om te oefenen hoe je een mens ritueel moet doden.