Europese Unie: Rusland moet de bezetting van de Baltische landen erkennen

Rusland moet ,,de illegale bezetting'' van de Baltische landen door de Sovjet-Unie erkennen, wil het goede relaties met de Europese Unie. Dat heeft Europees Commissaris Günter Verheugen, vice-voorzitter van de Europese Commissie, gisteren in de Estse hoofdstad Tallinn gezegd.

,,Het is belangrijk dat onze betrekkingen [met Rusland] zijn gebaseerd op de waarheid'', aldus Verheugen op een persconferentie. ,,We kunnen het feit niet verhullen dat de Baltische landen lang tegen hun zin zijn bezet.'' Rusland, zo ging hij verder, is een strategische partner van de Europese Unie, ,,maar wederzijds begrip vereist respect voor de Europese geschiedenis''. ,,We hebben nooit ten volle de misdaden erkend waarvan de Esten, Letten en Litouwers het slachtoffer zijn geworden.''

Estland, Letland en later ook Litouwen werden in augustus 1939 in de geheime annexen van het Molotov-Ribbentrop pact, waarin Hitler en Stalin in het geheim Oost-Europa onder elkaar verdeelden, aan Stalins Sovjet-Unie toegewezen. Op grond van dat pact bezette het Rode Leger in 1940 de Baltische landen en behield Moskou de buit na het eind van de Tweede Wereldoorlog. Omdat 1945 voor de Baltische landen geen bevrijding van het fascisme, maar een nieuwe bezetting door de Sovjet-Unie betekende en de Russen dat nooit hebben willen toegeven, hebben de presidenten van Estland en Litouwen besloten op 9 mei niet naar de officiële herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Moskou te gaan.

De president van Letland, Vaira Vike-Freiberga, wil de uitnodiging van president Poetin alleen aannemen als Moskou de bezetting van haar land van 1945 tot 1991 erkent.