Doden bij aanslag in sportstadion Somalië

Zeker acht mensen zijn vanochtend gedood bij een bomaanslag in het nationaal voetbalstadion van de Somalische hoofdstad, net nadat de Somalische premier Mohammed Ali Ghedi daar een toespraak begon. Ten minste 28 mensen raakten gewond. Duizenden Somaliërs die op de toespraak waren afgekomen, raakten in paniek.

De premier bleef ongedeerd en werd na de explosie snel weggeleid door lijfwachten naar een `veilige' plaats in het noorden van de hoofdstad. Later op de dag zou hij het land verlaten per vliegtuig. Voor het eerst sinds zijn benoeming als premier van een interimregering was hij vrijdag in Somalië gearriveerd.

Sinds de laatste president verjaagd werd in 1991, heeft het land geen centrale regering meer. Lokale krijgsheren maken de dienst uit. Vorig jaar is in het buurland Kenia een regering van nationale eenheid gevormd. Vlak voor de explosie zei de premier vanmorgen dat de regering zich in Mogadishu zal vestigen zodra de veiligheidssituatie dat toelaat. President Abdulahi Yusuf Ahmed heeft de Afrikaanse Unie om een vredesmacht van 20.000 man gevraagd die de regering moet beschermen en milities moet helpen ontwapenen.