De laatste man

- Met John.

Hoi John, Jack hier.

- Jack, gabber. Nog veel last met die rooie haan?

Nee, joh. Die advocaat die je stuurde, is een kanjer. De Vara kan het shaken doordat ze mij zaterdag direct van het scherm hebben gehaald. Ik weiger geen werk, zij weigeren mij werk. Dat contract met hun is bij de rechter al zo goed als ontbonden.

- Waarom bel je dan?

Het zijn die Belgen.

- Belgen?

Ja, John. Ik lees dat jij met Belgacom praat over een mogelijke overname van jouw aandelenpakket in Versatel, ja zelfs van heel Versatel.

- O, dat. Ja die koers knalt lekker omhoog. Plus 17 procent vrijdag, 23 procent gisteren. Petje af. Of chapeau, zoals ze daar schijnen te zeggen. 126 miljoen euro extra in de knip.

Ja maar John, dan gaan die Belgen er met ons voetbal vandoor. Versatel heeft de uitzendrechten op onze eredivisie. Dat gaat hup naar België. Ik ga van de rode haan naar de rode duivels, zal ik maar zeggen, als ik straks op Tien mijn sport-programma ga doen. En dat komt dan ook nog eens pal na Koninginedag. Joop organiseert tenminste nog een fantastische show voor 25 jaar Beatrix, en jij, jij..

- Luister, Jack. Satire schept de vette lach, maar zakendoen schept het vette kapitaal. Jij jouw vak, ik het mijne. Of wilde jij ook een bod doen op Versatel? Je weet, ik verkoop de zaak natuurlijk liever aan jou dan aan Belgacom, mits je bod beter is, begrijp je wel.

Eh, ja, John, ik weet niet of ik zoveel geld bij me heb. Maar waar is jouw liefde voor je vaderland? Neem ABN Amro, de sponsor van ons eigen Ajax waar jij nog commissaris bent geweest. ABN Amro wordt links en rechts gedwarsboomd in Italië bij hun overname van die bank daar. Ze bieden meer dan die andere pinokkio-bank daar, maar toch gaan ze het verliezen. Al die Italianen steunen mekaar: Berlusconi, Fazio, de Paus. Europese Grondwet of niet. Wij hebben het nakijken. Denk je dat die Italianen hun eredivisierechten aan Belgen zouden verkopen? Of aan ons?

- Man, Jack...

Nee, laat me uitpraten John. En weet jij waar ABN Amro al eerder geweerd is? Precies, in België. Die buitenlanders kopen ons leeg, en wij komen er bij hen niet aan te pas.

- Jack, Jack. Ik begrijp het. Je bent al begonnen. Waar heb je hier op kantoor die verborgen camera's opgehangen? Je wilt toch niet zeggen dat je dit meent, hè? Maar goed, jij je zin, je kunt straks beter beginnen bij mijn nieuwe huis-, tuin- en keukenprogramma. Klussen voor beginners. Ik heb de titel al klaar. Spijkers met Koppen.

    • Menno Tamminga