Aliyev niet naar top van het GOS

De Azerbajdzjaanse president, Ilham Aliyev, gaat op 8 mei niet naar de top van leiders van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) in Moskou, omdat zijn Armeense collega, Robert Kotsjarian, daar aanwezig zal zijn.

De relaties tussen beide landen zijn al bijna twee decennia gespannen wegens het conflict om de enclave Nagorny Karabach, die inzet was van de oorlog die Armenië en Azerbajdzjan tussen 1988 en 1994 hebben uitgevochten. In die oorlog kwamen 30.000 mensen om het leven en werden één miljoen mensen op de vlucht gedreven. De enclave, gelegen in Azerbajdzjan, is sindsdien door de Armeniërs bezet; ze bezetten ook Azerbajdzjaans gebied dat buiten de omstreden enclave ligt. Langs de bestandsgrens van 1994 vinden regelmatig incidenten plaats waarbij doden vallen. In Azerbajdzjan wachten bovendien nog honderdduizenden vluchtelingen uit het gebied op terugkeer naar hun oorspronkelijke woonplaatsen in of bij Nagorny Karabach. Overleg over een oplossing van het conflict zit muurvast.

De beslissing van Aliyev is, zo is gisteren in Baku meegedeeld, mede ingegeven door het feit dat 8 mei in Azerbajdzjan een dag van officiële rouw is; dan worden elk jaar de slachtoffers van de oorlog herdacht.