Al 1.800 abonnees voor sms-alarm

Ruim 1.800 inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond hebben zich gisteren aangemeld voor de sms-alarmservice bij rampen. De Regionale Hulpverleningsdienst heeft de extra informatievoorziening in het leven geroepen omdat veel mensen de sirenes niet kunnen horen. De 1,2 miljoen inwoners van de regio kunnen zich sinds gisteren hiervoor aanmelden.

Wie zich voor de dienst opgeeft, moet zijn postcode doorgeven. Als zich daar een calamiteit voordoet, krijgen ze een sms'je met de boodschap dat de sirene is gegaan. In vervolgberichten kan nadere informatie worden verstrekt. De service voor één postcode is gratis, wanneer mensen meerdere postcodes opgeven, wordt een abonnementsgeld van 0,40 cent per jaar berekend. De ontvangst van een bericht is gratis.

De service werd vorig jaar getest in Vlaardingen, waar begin 2003 een giftige wolk ortho-cresol ontsnapte. Toen bleek dat veel mensen de sirenes niet hoorden, of niet wisten wat ze moesten doen. Uit de proef bleek dat sms-berichten 24 procent meer inwoners bereiken dan sirenes alleen.

De nationale overheid werkt aan een waarschuwingssysteem waarbij de hulpdiensten een bericht kunnen sturen naar alle mobiele telefoons in een bepaalde omgeving. Hiervoor hoeven mensen zich niet op de geven.