Wie niet rijk is, moet slim zijn

`Gullit rot op', luidde de primeur in de broeierige Kuip. De trainer van Feyenoord moest het gisteren ontgelden bij de trouwe achterban. Voor het eerst sinds zijn aanstelling in de zomer van 2004 werd hij door een deel van de supportersschare verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van de stadionclub. De vijfde thuisnederlaag van dit seizoen was er eentje te veel.

Na de uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi en het UEFA-Cuptoernooi speelt Feyenoord in de competitie voor spek en bonen mee. Met dank aan een warrig trainersbeleid én een ondoorgrondelijk aankoopbeleid. Ondanks het koningskoppel Kuijt-Kalou dat meer dan de helft van de doelpunten en voor zijn rekening mee. Zonder de nKatwijker en de Ivoriaan is Feyenoord een modale voetbalploeg die de nationale subtop niet ontstijgt.

Het aantal middelmatige selectiespelers is zo groot, dat van toeval geen sprake meer is. Östlund, Gibbs, Bahía, Magrão, Basto, Bosschaart, De Graaf, Pardo: Feyenoord heeft geen gelukkige hand met aankopen. Volgend seizoen komt NAC'er Boussaboun naar Rotterdam-Zuid. Hij werd te licht bevonden door oud-speler Van Wonderen, die als scout werkzaam is. Technisch directeur Wotte drukte de transfer door. Hij is verantwoordelijk voor de recente aankopen en kreeg net als Gullit de volle laag van de supporters.

Feyenoord verschuilt zich achter een lege clubkas. De Kuip is altijd uitverkocht, de merchandising loopt goed en toch is er geen geld om de strijd met PSV en Ajax aan te gaan. Een speciaal spelersfonds moet het gat met de concurrentie dichten, zei Gullit gisteravond bij Studio Sport. Hij leek er zelf nauwelijks in te geloven.

De voormalige wereldster zal zich moeten behelpen met grauwe middelmaat en hij lijkt niet het type trainer dat van werkpaarden luxepaarden weet te maken. Gullit kreeg ook kritiek op de mislukte transfer van oud-Feyenoorder Bosvelt, die voor het adequaat reagerende Heerenveen heeft gekozen. Het gebrek aan slimheid en doortastendheid valt de clubleiding in dit speciale geval niet aan te rekenen. De 35-jarige Bosvelt is bijna versleten als voetballer.

Feyenoord kan zijn geld beter besteden aan een paar topspelers en het dozijn waterdragers van de hand doen. Die kunnen keurig terug naar Zweden, Portugal, Brazilië, Amerika, Waalwijk, Utrecht of Breda. Feyenoord moet een voorbeeld nemen aan PSV, dat dankzij een gedegen scoutingsbeleid het gebrek aan financiële middelen weet te compenseren. Wie niet rijk is, moet slim zijn.

    • Jaap Bloembergen