VS zijn bereid ambassade in Den Haag te verhuizen

De Verenigde Staten gaan de omstreden locatie van hun ambassade in Nederland, pal in de Haagse binnenstad, binnen vijf jaar verlaten. Washington ziet als enige aanvaardbare optie een nieuwbouw-ambassade op het landgoed Clingendael, maar daar mag niet gebouwd worden. Voor het gebied geldt een beperkend bestemmingsplan, een groenbeleidsplan, een streekplan én het is rijksbeschermd stadgezicht.

Desondanks is het Haagse college bereid ,,medewerking te verlenen'', aldus een persbericht van de gemeente. ,,Het is zeker een lastige opdracht'', zegt de Haagse burgemeester Deetman. Maar Deetman is bovenal blij dat de Verenigde Staten de herlocatie van hun ambassade in Den Haag nu ,,hoog op de prioriteitenlijst'' hebben geplaatst. ,,De Verenigde Staten hebben lang de benadering gehad: `U treffe de maatregelen die internationaal nodig zijn'. Wij hebben altijd gezegd: `Dat kan niet, dat maakt de toegang tot het centrum onmogelijk'.'' Volgens Deetman is het vooral aan de inzet van de Amerikaanse ambassadeur Sobel te danken dat het onderwerp nu bespreekbaar is.

De huidige locatie van de Amerikaanse ambassde, aan de Lange Voorhout, op loopafstand van het Nederlandse regeringscentrum, is de gemeente al lang een doorn in het oog. Na de aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001 zijn de veiligheidsmaatregelen rond de ambassade zo uitgebreid, dat het verkeer in de binnenstad er grote hinder door ondervindt.

Verscheidene alternatieve locaties die door de gemeente aan de Amerikaanse autoriteiten zijn voorgesteld, hebben de Amerikanen afgewezen.

De locatie Clingendael is niet door de gemeente aangedragen. Over de bestemmingsproblemen die mogelijk in het verschiet liggen, zei Deetman: ,,Het is het ons waard dat de ambassade weggaat uit het centrum.'' Maar de burgemeester heeft de Amerikanen wel een voorwaarde opgelegd. ,,Mochten er andere suggesties zijn dan moeten ze niet op voorhand nee zeggen.''