Volgens onderzoek te weinig Aziaten op tv in Amerika

Aziatische Amerikanen, samen vijf procent van de bevolking van de Verenigde Staten, zijn maar voor 2,7 procent vertegenwoordigd in vaste rollen in televisieseries. In sitcoms ontbreken ze vrijwel volledig. Dat is vandaag bekend gemaakt door de National Asian Pacific American Legal Consortium, een burgerrechtengroep uit Washington die de opdracht tot het onderzoek gaf. ,,Als Aziatische Amerikanen ontbreken, versterkt dat al snel de vooroordelen'', aldus een woordvoerder. Volgens het onderzoek zijn de rollen van Aziaten vlakker dan andere, krijgen ze weinig schermtijd en zijn hun verhalen zelden romantisch. Er was met name kritiek op de serie Charmed die in San Francisco speelt, waar een derde van de bevolking Aziatisch is, maar waarin geen enkele Aziaat voorkomt. Volgens producent Warner Bros heeft de fantasy-serie niets met de stad te maken en zijn er regelmatig gastrollen voor Aziatische acteurs. Lof was er voor ziekenhuisdrama ER (5,7 procent) en het eilanddrama Lost, met twee Koreaanse hoofdrollen die ondertiteld worden in de serie.