Versatel in gesprek met Belgacom over overname

Versatel is in gesprek met Belgacom over een mogelijke overname door het Belgische telecombedrijf. Dat heeft Versatel vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 1 miljard euro en is onderdeel van de AEX-index met de 25 grootste Nederlandse beursfondsen. Versatel reageerde op berichten van die strekking in de Belgische pers en de daarop volgende koerssprong vrijdag op de Amsterdamse beurs.

Volgens Versatel gaat het om ,,initiële gesprekken'' over mogelijke vormen van samenwerking tussen de telecombedrijven, waar een openbaar bod van Belgacam op alle aandelen van Versatel er één van is. Ook grootaandeelhouder Talpa Capital, het beleggingsvehikel van media-ondernemer John de Mol, is bij de gesprekken betrokken. Talpa bezit 42 procent van de aandelen van Versatel en moet daarom toestemming geven voor een eventuele overname.

Belgacom praatte in 2001 met het Nederlandse KPN over een fusie. De Belgen zijn niet meer actief op de Nederlandse markt sinds ze in 2002 het belang in het mobiele telecombedrijf Ben (nu T-Mobile) verkochten aan Deutsche Telekom. Belgacom heeft onlangs aangegeven te willen expanderen in Nederland en Frankrijk en beschikt over 4,5 miljard euro voor overnames.

John de Mol zou op zijn beurt belangstelling hebben voor het verwerven van de uitzendrechten van de Belgische voetbalcompetitie. Ook Belgacom aast op de Belgische voetbalrechten, die volgende maand vergeven worden. Versatel heeft eerder gezegd niet mee te zullen bieden.

In Nederland verloor Canal+ de uitzendrechten voor livewedstrijden aan Versatel. Talpa van John de Mol haalde de uitzendrechten voor de samenvattingen binnen. Versatel en Talpa gaan samenwerken bij de registratie van de wedstrijden. Voor De Mol vormen ze een belangrijke publiekstrekker voor zijn nieuwe televisiekanaal Tien. Versatel wil met de voetbalwedstrijden klanten lokken voor zijn gecombineerde pakket van telefonie, breedbandinternet en internettelevisie.

Het aandeel Versatel steeg vrijdag met 17 procent nadat de Belgische zakenkrant De Tijd het nieuws bracht over de besprekingen tussen Belgacom en Versatel. Vanmorgen steeg het aandeel van Versatel opnieuw fors. Rond het middaguur was de beurskoers 21 procent hoger op 2,13 euro. In december 2004 piekte de koers op 2,40 euro toen John de Mol aandelen bijkocht en zijn belang op 42 procent bracht.