Van Gelder superieur in Gent

Yuri van Gelder domineert aan de ringen. In Gent won de turner voor de achtste keer een wereldbekerwedstrijd. Als lid van de nieuwe commerciële ploeg incasseerde hij extra bonussen.

Als zelfs de Bulgaar Jordan Jovtsjev opnieuw zijn meerdere moet erkennen in Yuri van Gelder, is er geen twijfel meer over de suprematie van de Nederlandse turner aan de ringen. Hij is onmiskenbaar 's werelds beste. Dat bevestigde hij gisteren in Gent door voor de achtse keer een wereldbekerwedstrijd te winnen. Zijn score was 9,775 punten; Jovtsjev moest met 9,687 punten iets toegeven. De Bulgaar, die de tien jaar jongere Van Gelder inspireerde tot een loopbaan aan de ringen, lijkt zich voorlopig te hebben neergelegd bij de aflossing van de wacht. Hij heeft zelfs zijn verwachtingen bijgesteld voor de EK, die over een maand in het Hongaarse Debrecen worden gehouden. ,,Die wedstrijd komt voor mij iets te vroeg. Bovendien concentreer ik me op vier toestellen, ik kan niet alles op de ringen zetten.''

Naast Van Gelder was er in Gent meer Nederlands succes. Suzanne Harmes werd tweede op balk en derde op vloer. Op de balk was de Roemeense Catalina Ponor ongenaakbaar met een uitzonderlijk hoge score van 9,737 punten. Harmes bleef daar met 9,050 ver bij achter. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat zij haar hoge klassering mede aan valpartijen van de meeste concurrenten had te danken. Daar was op de vloer geen sprake van. Op dat onderdeel veroverde Harmes op eigen kwaliteit een bronzen medaille met 9,212 punten. De zege ging naar het nieuwe Amerikaanse springwonder Alicia Sacramone met 9,325 punten. Zelfs olympisch kampioene Ponor (9,325) moest haar meerdere erkennen in Sacramone, wat ook weer niet verwonderlijk was gelet op de voorbereiding. Ponor heeft na de succesvolle Olympische Spelen zes maanden rust genomen, hetgeen niet zonder gevolgen is gebleven; zij is zes kilo aangekomen.

Loes Linders eindigde vijfde (9,012) op vloer en zevende (8,350) op brug. Jeffrey Wammes werd zevende (9,268) bij sprong, mede als gevolg van een val bij de afsprong van zijn tweede poging. Op vloer liep hij een finaleplaats mis.

Het was voor Van Gelder en Harmes niet alleen sportief een goed weekeinde, ook financieel. Het was hun eerste optreden als lid van het commerciële turnteam en dus de eerste keer dat zij een bonus incasseerden voor een medaille. Maar voor Harmes' inkomsten wordt de EK in Debrecen belangrijker. Bij dat toernooi kan de meervoudige Nederlands kampioene haar A-status verlengen. ,,Als ik die kwijtraak, kan ik beter terug naar mijn ouders. Dan kan ik mijn kamer echt niet meer betalen.''

Nader bekeken pagina 15