Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit het Eckelrade, in het uiterste zuiden van Limburg, waar asielzoekers worden opgeleid door vrijwilligers. Ze zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar hun land. Met een opleiding en spullen kunnen ze in het land van herkomst aan de slag om het hoofd boven water te kunnen houden. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor het onderzoek naar de verdraagzaamheid van het Nederlandse volk met reactie van o.a. burgemeester Job Cohen en historicus Herman Pleij. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Live verslag van de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs en een reportage over de eerste dag van het proces tegen de Amerikaanse soldate Lynndie England. (Later op Nederland 2 wordt het intervieuw dat Twan Huys met England had over haar mensonwaardige optreden in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis herhaald). Verder vertelt Lodewijk de Waal over zijn ervaringen met de vakbonden in Zimbabwe. Ned.3, 22.20-23.00u. en Ned.2, 0.10-0.40u.

DOCUMENTAIRE

Veertig. Vierde deel van een 6-delige serie waarin 12 Nederlanders aan de hand van interviews terugblikken op hun leven en idealen. Vanavond met Thomas Elmont en Els van Oort. Ned.1, 22.35-23.05u.

Dokument: Vol verwachting. Tweede aflevering van een drieluik over tweeverdieners met kinderen die allebei nog fulltime willen werken. Vanavond met het jonge kunstenaarsechtpaar Pia en Muzu. Ned.1, 23.05-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Arthur Japin vertelt over de Libris Literatuur Prijs die hij vorig jaar won en vanavond weer wordt uitgereikt. Soapactrice Georgina Verbaan vertelt over haar rol in het toneelstuk Oogverblindend. Ned.3, 19.20-19.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met oud-voorzitter Karel Aalbers en zijn advocaat Gert-Jan Knoops over zijn nieuwe plannen voor Vitesse. Ook aanwezig wielrenner Thomas Dekker. RTL4, 22.50-24.00u.

MUZIEK

Edison Klassiek Gala 2005. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.25-22.00u.

FILM

The Bourne Identity (Doug Liman, 2002, VS). Effectieve actiefilm, naar thriller van Robert Ludlum, met Matt Damon als man die ondanks ernstig geheugenverlies ontdekt dat hij een belaagde CIA-agent is. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Meet the Parents (Jay Roach, 2000, VS). Minder leuke komedie grossiert in schoonoudermoppen. Ben Stiller probeert plaats te veroveren in zijn aanstaande schoonfamilie, waar Robert De Niro grijnslachend de scepter zwaait. BBC1, 21.30-23.10u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos zijn brievenroman `Les liaisons dangereuses' uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als `veredelde soap'. Veronica, 21.40-23.30u.

.Hiroshima, mon amour (Alain Resnais, 1959, Fr/Japan). Eerste lange, door Marguerite Duras geschreven speelfilm van Resnais werd klassieker, niet alleen vanwege de overdonderende beginsequenties waarin close-ups van twee naakte lichamen worden doorsneden met documentaire en geënsceneerde opnamen van de gevolgen van de eerste atoombom. Behelst de kortstondige affaire, in het Japan van eind jaren vijftig, tussen een Franse actrice (Emmanuelle Riva) en een Japanse man (Eiji Okada) in wie zij haar grote liefde (een op de dag van de bevrijding doodgeschoten Duitse soldaat) herkent. TV5, 22.30-24.00u.

The Bridge at Remagen (John Guillermin, 1969, VS). Uit explosies en clichés opgebouwde oorlogsfilm waarin geallieerden anno 1945 de brug uit de titel dienen te verdedigen. BBC2, 23.10-1.05u.

RADIO

De avonden. Onder meer een verslag van een wandeling met een boswachter op de Grebbeberg en een gesprek met hoboïste Nicoline Alt van het Koninklijk Concertgebouw Orkest over een moeilijke passage uit het Concert voor cello en orkest van Dvorak. In het tweede uur essayist Arjen Mulder over zijn boek De vrouw voor wie Pavese zelfmoord pleegde en in het laatste uur een kort verhaal van Toon Tellegen en amusement uit de jaren '30. 747AM, 0.04-0.45u.

Casa luna. Gesprek met de winnaar van de Libris Literatuurprijs die vanavond in het televisieprogramma Nova bekend wordt gemaakt. Een gesprek met de winnaar van 50.000 euro over het winnende boek en het schrijversschap. Radio 1, 0.04-0.45u.