Stemadvies gezant valt fout

De Nederlandse regering is in verlegenheid gebracht door de eigen ambassadeur in Londen. Graaf Jan de Marchant et d'Ansembourg heeft vanmorgen in een radio-interview gezegd het beter te vinden dat Labour-leider Blair donderdag de Britse verkiezingen wint.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken) is not amused. De ambassadeur heeft ,,binnenkort'' een onderhoud op het ministerie in Den Haag, aldus een woordvoerder van Bot vanmorgen in een reactie. ,,Daar zal hem worden gezegd dat een ambassadeur niet wordt geacht partij te kiezen en dat dit soort uitspraken niet wordt geduld.''

De ambassadeur heeft zijn uitspraken vanmorgen tegenover het ministerie staande gehouden, volgens de woordvoerder. De Marchant was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

De ambassadeur sprak zich vanmorgen vroeg op het Nederlandse radiostation Business News Radio uit voor een overwinning van Blair. ,,Dat is zeker Europees gezien voor ons denk ik wel van belang'', meent hij. Wanneer de conservatieven winnen – wat hij overigens niet waarschijnlijk acht – is volgens Marchant ,,de kans groot dat de Britten uit allerlei samenwerkingsverbanden stappen''. Hij zou dat een ,,belangrijke slag'' vinden voor een Europese defensiepolitiek.

Het komt zelden voor dat Nederlandse functionarissen zich uitspreken over verkiezingen in bevriende landen. In 1972 noemde PvdA-leider Den Uyl de Republikeinse kandidaat Nixon in de Amerikaanse verkiezingen een ,,stuitend alternatief'' voor zijn democratische tegenstrever McGovern. Nixon won, en in 1973 was Den Uyl minister-president.