Salsafeest vol hartstocht en sigaren toont Cubaanse ziel

De Cubaanse show Lady Salsa is een historische muziekreis waarbij de heupen van de toeschouwers loskomen. Joop van den Ende haalde het muziek- en dansevenement, dat zo'n beetje overal ter wereld al stond, naar Nederland. In een kleine twee uur wordt de toeschouwer de geschiedenis van het Caribische eiland voorgeschoteld. `Lessen', over vermoorde Indianen en over de vermenging van Spaans katholicisme en Afrikaanse slavencultuur, worden afgewisseld met dans. In de loop van de voorstelling word het ontstaan van de salsa duidelijk.

Lady Salsa is tegelijkertijd een eerbetoon aan Trinidad Rolando, de `koningin van de erotische salsa'. De zangeres en danseres, die inmiddels bijna tachtig is, beweegt nog zeer soepel en zingt zuiver. Rolanda vertelt, met een dikke sigaar in de mond, het verhaal van Cuba. In haar liederen klinkt de melancholieke en hartstochtelijke ziel van Cuba door.

Dat is minder het geval bij de rest, want hoewel regisseur en scriptschrijver Toby Gough een geolied spektakel heeft verzorgd, blijft de vorm wat chronologisch opsommerig, de buitenkant is het belangrijkst. De zang is erg goed, de muzikanten zijn erg goed, de dansers erg goed – een enkeling zelfs ongelooflijk virtuoos – maar de show leunt teveel op kostuumwisselingen, heupschudden – waaraan Jennifer Lopez en Beyoncé een puntje kunnen zuigen – publieksparticipatie (dansles na afloop) en flauwe grappen – dames die van Cuba houden vanwege de `cock...tails'.

Meezingen met een lied van de Buena Vista Social Club, of het bevrijdingslied Guantanemara van de nationale bevrijdingsdichter José Marti, maakt veel goed. Lady Salsa is een onderhoudende, energieke en swingende voorstelling, maar het is geen amusement op topniveau, omdat Gough geen goede vorm heeft gevonden voor de Cubaanse ziel.

Lady Salsa, The Cuban Dance Spectacular. Regie: Toby Gough. Gezien 1/5 Theater Fabriek Amsterdam alwaar t/m 22/5. Inl: www.ladysalsa.nl of 0900-3005000.

    • Ingrid van Frankenhuyzen