Protesten van `Bush Busters'

Een actiegroep heeft de route die president Bush komend weekeinde in Zuid-Limburg passeert voorzien van witte kruisen en spreuken als `Bush war criminal', `Shame on you' en `A murderer comes to town'. Bush bezoekt komend weekeinde het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

De actiegroep, die zich Bush Busters noemt, protesteert tegen ,,het moorddadige beleid van de Amerikaanse president''. Ze schrijft het ,,een schande te vinden dat deze oorlogsmisdadiger in Nederland met alle egards wordt ontvangen''. Twee leden van de Limburgse Provinciale Staten, J. Zuidgeest (PvdA) en H. Gubbels (GroenLinks), weigeren eregast te zijn bij het bezoek van Bush. Zij hebben de uitnodiging voor de ,,verwerpelijke poppenkast'' afgeslagen, onder meer wegens de inval in Irak.

Bush komt zaterdagavond aan op Maastricht Aachen Airport. Hij gaat per auto naar Château St. Gerlach in Houthem, waar hij overnacht. Zondagochtend ontbijt hij met premier Balkenende. Vervolgens gaat Bush naar de begraafplaats in Margraten, waar koningin Beatrix hem ontvangt. Na de herdenkingsceremonie rijdt de president terug naar het vliegveld en verlaat Nederland.

Politie, marechaussee en het leger zetten ongeveer 3.000 mensen in voor de beveiliging. Het gaat om 1.600 agenten, duizend militairen, tweehonderd leden van de marechaussee en driehonderd man ondersteunend personeel.

Volgens korpschef W. Velings van de politie Limburg-Zuid lopen de kosten van de beveiligingsoperatie in de miljoenen. De veiligheidsmaatregelen gelden van 18.00 uur zaterdag tot 12.00 uur zondag. De Nederlandse politie en marechaussee hebben na uitvoerig overleg met de Amerikaanse medewerkers van de Secret Service groen licht voor hun beveiligingsplan. Velings wil niet zeggen hoeveel Amerikaanse veiligheidsmensen Bush beschermen. Volgens de korpschef zullen zij geen scherpschutters inzetten, zoals ze dat eerder dit jaar deden bij het bezoek van Bush aan het Duitse Mainz.

Bij de herdenkingsdienst in Margraten worden tien à twaalfduizend bezoekers verwacht. De autosnelwegen A2 en A79 worden zaterdag afgesloten tussen 19.15 uur tot circa 20.45 uur, wanneer Bush daar passeert. Op zondagochtend zijn de A2 vanaf knooppunt Kerensheide tot aan Gronsveld en de A79 vanaf Hulsberg tot aan stadion De Geusselt afgesloten.