Peiling: Frans `ja' Europese Grondwet

Voor het eerst sinds half maart wees een zaterdag gepubliceerde peiling onder Franse kiezers in meerderheid op een `ja' voor de Europese Grondwet.

Frankrijk houdt op zondag 29 mei een referendum over de Europese Grondwet, drie dagen voor de volksraadpleging in Nederland. Algemeen wordt de uitslag van het Franse referendum beslissend geacht voor het lot van de Europese Grondwet.

Geruime tijd zag het er naar uit dat de Europese Grondwet de goedkeuring kon wegdragen van de Franse kiezers, maar twee maanden geleden kwam daarin een kentering. Onrust over de zogenoemde dienstenrichtlijn, dalende populariteit van de regering-Raffarin en interne verdeeldheid binnen de grote politieke stromingen waren daar volgens analisten mede debet aan.

De jongste peiling, door bureau TNS-Sofres in opdracht van dagblad Le Monde en radiozender RTL, laat voor het eerst sinds medio maart weer een meerderheid voor de Europese Grondwet zien. Van de ondervraagden zou 52 procent voor de EU-Grondwet stemmen. In 24 voorafgaande peilingen in Frankrijk was telkens een meerderheid tegen. Dat was ook het geval in de eveneens op zaterdag gepubliceerde, kleinere peiling van bureau Ifop voor weekblad Le Journal du Dimanche.

Om de afkeurende trend te keren koos de Franse regering twee weken geleden voor een tegenoffensief. President Jacques Chirac riep de Franse kiezers op tv op zich achter het document te scharen. Eind vorige week kreeg Chirac bijval van de voormalige leider van de Franse sociaal-democraten, ex-premier Lionel Jospin, die tussen 1997 en 2002 een centrum-linkse regering leidde.