Oud-wielrenner Middelkamp dood

Oud-wielrenner Theofiel Middelkamp, de eerste Nederlander die wereldkampioen op de weg werd (1947) en een etappe won in de Ronde van Frankrijk (Grenoble, 1936), is vanochtend vroeg overleden in een bejaardenhuis in het Belgische Kiel-drecht.

Middelkamp, geboren op 14 februari 1914 uit Nederlandse ouders, groeide op in Kieldrecht, in de buurt van Antwerpen. Als spits van de plaatselijke voetbalclub scoorde hij aan de lopende band. Middelkamp koos voor de wielersport, omdat daar voor de oorlog wél geld mee te verdienen viel. Zeker in de kermiskoersen in België. Middelkamp was echter veel meer dan een kermiscoureur. Dat toonde hij onder meer aan met vier nationale titels op de weg.

De Tweede Wereldoorlog onderbrak zijn loopbaan, maar in 1947 werd de Zeeuw Middelkamp, die eigenlijk Theo heette maar Theofiel of Fieleke werd genoemd, in Reims de eerste Nederlander die de wereldtitel bij de beroepsrenners op de weg veroverde. Hij veroverde de regenboogtrui op 33-jarige leeftijd.

In 1951 stopte Middelkamp met wielrennen en begon hij een café in Kieldrecht. Tien jaar later overleed zijn vrouw, waarna hij zich uit het openbare leven terugtrok. Daar kwam bijna tien jaar geleden verandering in. Hij gaf een groot interview in het Nederlandse tijdschrift Wielerrevue en sinds de WK wielrennen in Valkenburg, in 1998, kwam hij steeds meer in de publiciteit.