Oproep van PvdA: steun Grondwet

PvdA-leider Bos roept alle linkse kiezers op om voor de Europese Grondwet te stemmen bij het referendum op 1 juni. Volgens Bos is Nederland beter af mét dan zónder die Grondwet.

Dat zei Bos gisteren op een partijbijeenkomst in Nijmegen waar de PvdA de aftrap gaf voor de referendumcampagne. Volgens de PvdA-leider wordt Europa ,,met de Grondwet socialer, veiliger, slagvaardiger, minder bureaucratisch en democratischer dan zonder de Grondwet''.

Bos zei weinig behoefte te hebben om samen met CDA, VVD en D66 campagne voor de Grondwet te gaan voeren. CDA-fractievoorzitter Verhagen had vorige week voorgesteld om met alle voorstanders op één affiche te gaan staan. Bos: ,,Ik denk niet dat mijn achterban eerder voor zal stemmen als ik samen met Verhagen campagne ga voeren. Ik hoop dat Verhagen zijn achterban voor een `ja' weet te winnen, dan probeer ik dat met mijn achterban te doen.''

Bos haalde uit naar SP-leider Marijnissen die ,,in een radiospotje van 20 seconden drie onwaarheden vertelt''.

Marijnissen roept in het spotje kiezers op tegen de Grondwet te stemmen, omdat Europa anders een superstaat wordt waar de grote landen de dienst uitmaken. Bos noemde het spotje ,,pijnlijk'': ,,De Grondwet leidt niet tot een Europese staat maar stelt juist grenzen aan de Europese bemoeienis en maakt de positie van de deelnemende landen sterker. Ook is er geen dictaat van de grote landen; ze kunnen niets zonder de kleintjes. En tenslotte kan Nederland juist op ons dierbare gebieden, zoals het homo-huwelijk, euthanasie en drugs, de zaken blijven regelen zoals wij willen.''

Bos zei zich zorgen te maken over met name jongeren, die ,,geen boodschap hebben aan de heilzame werking van het Europa van hun ouders en grootouders''. Die jongeren willen volgens Bos snel resultaten zien, een Europa ,,dat voor banen zorgt, de wereld niet aan George Bush overlaat en crimilaiteit effectief bestrijdst''.

Bos: ,,Te vaak zien zij Europa meer als deel van het probleem dan als deel van de oplossing. (...) Dat baart hen zorgen en dat baart mij zorgen.'' Maar volgens PvdA-leider Bos gaat het op 1 juni niet over de vraag of je tegen Europa bent, maar of ,,we dit soort problemen beter kunnen aanpakken met die nieuwe Grondwet of zonder die nieuwe Grondwet. En op die vraag kan maar één antwoord mogelijk zijn: met de Grondwet''.