Nederlaag ABN in strijd Antonveneta

ABN Amro heeft een gevoelige nederlaag geleden in haar poging de Italiaanse bank Antonveneta over te nemen. Rivaal Banca Popolare di Lodi, die vrijdag een concurrerend bod op Antonveneta uitbracht, slaagde er zaterdagmiddag in een eigen bestuur te lanceren. ABN Amro is nu vooral aangewezen op de beslissingen van rechters en toezichthouders, wil zij nog succes boeken in Italië.

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Padua bleek Lodi samen met een aantal bevriende beleggers de vergadering te domineren. De verwachting is dat het nieuwe bestuur in tegenstelling tot het vorige bestuur het bod van ABN Amro zal afwijzen. Daarmee zou het bod een vijandig karakter krijgen waardoor de centrale bank de overnamepoging makkelijker kan verbieden.

ABN Amro kwam eind maart met een overnamebod voor de bank en wil in Italië graag een tweede Europese thuismarkt vestigen. Lodi bleek al snel een geduchte rivaal die aandelen Antonveneta begon op te kopen en met een eigen bod kwam.

Met meer van de helft van de aanwezige stemmen werden zaterdag 15 nieuwe bestuurders benoemd, allen op voordracht van kleine coöperatieve Lodi-bank. In het nieuwe Antonveneta-bestuur bevinden zich onder meer een locale schoenenkoning, de voormalige burgemeester van Padua en een hoogleraar diervoeding.

ABN Amro ontkende na afloop van de vergadering dat de overname mislukt is. Volgens de bank is het geen uitgemaakte zaak wat het nieuwe bestuur van Antonveneta gaat doen. De bank vindt de bestuurswisseling niet rechtsgeldig en heeft dat al juridisch aangevochten. Daarnaast hoopt ABN Amro dat de beurstoezichthouder het bod van Lodi zal afkeuren.

Achtergrond: pagina 11