`Mogelijk kernproef N-Korea'

De Verenigde Staten en het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen hebben gewaarschuwd voor een ondergrondse kernproef die Noord-Korea mogelijk al vanaf volgende maand zou willen houden. Dit heeft het Japanse persbureau Kyodo afgelopen zaterdag gemeld op basis van anonieme bronnen.

Het IAEA zelf heeft geen commentaar gegeven. Het persbureau AP wist wel van Amerikaanse diplomaten, eveneens anoniem, de bevestiging te krijgen dat de VS hun bondgenoten voor een Noord-Koreaanse test waarschuwen. Zulke geruchten over een mogelijke kernproef bestaan echter al langer. Noord-Korea wordt verdacht van het bezit van kernwapens, maar heeft nog nooit een test uitgevoerd. Zodoende bestaat geen zekerheid over de werkelijke capaciteiten van het land.

De nieuwe geruchten komen aan het begin van een grote VN-conferentie over de non-proliferatie van kernwapens. Noord-Korea zegde drie jaar geleden het Non-Proliferatie Verdrag op en werkt sindsdien aan de ontwikkeling van kernwapens. ,,De conferentie moet Noord-Korea's schandalige gedrag veroordelen'', zei de Amerikaanse delegatieleider Stephen Rademaker vorige week in het Huis van Afgevaardigden.

Noord-Korea reageerde zaterdag woedend op de uitspraak van de Amerikaanse president Bush dat leider Kim Jong-il een ,,tiran'' en ,,gevaarlijk persoon'' is. Bush is zelf een ,,hooligan'' en ,,dictator met het bloed van onschuldigen aan zijn handen'', aldus een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder zei ,,geen oplossing van de nucleaire kwestie, noch een verbetering in de relaties met de VS te verwachten'' zolang Bush president is.

Gisteren testte Noord-Korea een korte afstandsraket. Die kwam in de Japanse Zee terecht. Het belang van deze proeflancering werd in de omliggende regio onmiddellijk gebagatelliseerd. De raket zou te klein zijn voor een nucleaire lading en bovendien slechts een klein bereik hebben gehad, reageerden woordvoerders in Zuid-Korea en Japan.