Leven zonder krant

Op presentaties voor krantenmakers wordt tegenwoordig wel een exemplaar getoond van het ooit legendarische tijdschrift Life. Op de cover zo'n typische jaren twintig foto van mannen met gleufhoeden op weg naar hun werk. Ja, denken de genodigden, hoe is het toch met Life, bestaat dat nog? Waarna de spreker zegt: ,,Kijk naar de gleufhoeden. Vroeger vanzelfsprekend, toen zomaar ineens verdwenen. Zo kan het met kranten ook gaan.''

Het mag bekend zijn: steeds meer mensen (vooral jongeren) doen het al zónder krant. Een toenemend aantal studenten heeft van de krant die u nu leest zelfs nog nooit gehoord. Immers: Metro en Spits en vooral televisie en internet bieden ook informatie – en dan gratis. Als de trend doorzet houdt de papieren krant over vijftig jaar op te bestaan, schreef onlangs redacteur Dick van Eijk (nog te lezen op www.nrc.nl).

Hoe is dat, leven zonder krant? Tijdens de afwezigheid van vaste tv-recensent Hans Beerekamp kan er in deze rubriek wel een experimentje af. We doen het een week.

Neem het jubileum van koningin Beatrix, het belangrijkste nieuwsevenement van afgelopen weekend. De vrijmarkt, het traditionele bezoek van de koninklijke familie – het NOS-Journaal liet genoeg beelden zien om te concluderen: ja, zo was het. De bonte avonden (vrijdag klassieke muziek, zaterdag populair) waren gemáákt voor televisie. Beelden van Nederlandse voetbalsuccessen met daar overheen Lee Towers (`majesteit, bedankt dat ik hier heb mogen zijn') – kan een krant dat wel feitelijk beschrijven? De één pinkt bij het zien een traantje weg. De ander denkt: wie ís die man?

Wat de kijker niet kreeg, was diepergravende informatie over 25 jaar koningschap, maar dat schijnt vorige week ruimschoots aan bod te zijn gekomen. Zaterdag hebben 3,5 miljoen Nederlanders genoten en het zou me niet verbazen als deze `Ik hou van Holland avond' een van de belangrijkste uitzendingen van het jaar zal blijken te zijn. De krant werd niet gemist.

Het NOS-journaal had zowel zaterdag als zondag een item over de Europese Grondwet. Een kleine meerderheid van de Nederlanders zal op 1 juni tegen gaan stemmen, zo wees weer een peiling van Maurice de Hond zaterdag uit. Hij had zijn panel deze stelling voorgelegd: ,,Het is goed dat Nederland macht afstaat aan Brussel omdat je samen sterker staat.'' Een meerderheid zei nee. Ja lekker, dacht ik. Wat zou het antwoord zijn geweest als de stelling had geluid: ,,Het is goed dat Duítsland macht afstaat aan Brussel omdat je samen sterker staat.''? Of: Het is goed dat Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en nog twintig andere landen waaronder Nederland macht afstaan omdat je samen sterker staat?

Zondag was het nieuws dat PvdA-leider Bos de 1 mei-viering gebruikte om een lans te breken voor de Ja-stem. De grondwet maakt Europa socialer, veiliger en slagvaardiger, zei hij, voordat de verslaggever overschakelde naar partijgenoten die over de euro begonnen. Nog een schakeling naar minister Zalm die ,,erkent dat de gulden bij de introductie van de euro is ondergewaardeerd''. Daarna terug naar Bos die ook een zin over de euro mocht zeggen en toen was het onderwerp ten einde.

Hè? Had ik nieuws over de euro gemist? En wat waren nou de argumenten van Wouter Bos? Hij kan het altijd wel helder uitleggen, Bos, maar slechts twee zinnen – dat is ook in zijn geval nogal kort. Gelukkig heb ik een moderne snelle internetverbinding. Zoek ik het zelf even op. Laptopje erbij, op Google intikken: Wouter Bos Europese Grondwet 1 mei... Hm, 7.580 meldingen. Een speech van 18 november 2003, de agenda van de Jonge Socialisten... Het snelle is in dit verband dat ik snel zie dat ik het niet meteen ga vinden. Ik haal 1 mei uit de zoekopdracht weg. Maakt niets uit. Dan op de PvdA-site maar even zoeken in de standpunten. Daar staat een tekst uit februari van Frans Timmermans. Doorklikken naar het weblog van Bos dan? Gevonden. Maar hè get, die toespraak is hartstikke lang. Wie vat hem samen?

Deze week recenseert redacteur Hans Nijenhuis televisie-uitzendingen.

    • Hans Nijenhuis