Kamernood

Een half jaar geleden besloten college en gemeenteraad van Utrecht dat er tijdelijk studentenkamers op twee groenstroken in de Utrechtse wijk Hoograven worden neergezet. De bewoners van de Opaalweg zijn woest. ,,De reden dat ik dit huis zeven jaar geleden heb gekocht is de groenstrook'', zegt Raymond Offermans, leider van een actiecomité. Op verschillende ramen hangen posters. `Stop het bouwen, laat de wijk z'n groenstrook houden.' De bewoners, die nu nog uitkijken op het groen en op een vrije busbaan daarachter, zijn ronduit ongelukkig. ,,Ja, wat dacht u'', zegt bewoner Frans Faase. ,,Als er op vijftien meter van je huis afgedankte en uitgeleefde woningen worden neergezet, acht meter hoog en volgestopt met eerstejaars studenten, dan word je ongelukkig.''

Het gaat om voormalige asielzoekerswoningen, wit met een rood dak. Er staan nu al hekken en een bouwkeet. De ,,confronterende'' bouw begon drie maanden geleden, maar werd op last van de rechter stilgelegd, nadat bewoners bezwaar hadden aangetekend. Een rapport over geluidhinder door een nabijgelegen spoorlijn bleek niet te kloppen.

De kamers zijn bedoeld voor studenten die wachten op een kamer van studentenhuisvester SSHU. Die heeft een wachtlijst waar volgens een woordvoerder ,,vijf- tot zevenduizend mensen'' op staan. ,,Er is in Utrecht van oudsher kamernood. We proberen op verschillende manieren het aanbod uit te breiden. Nieuwbouw kost tijd. Deze kamers konden snel opgeleverd worden.''

De Utrechtse PvdA-wethouder Marie Louise van Kleef laat weten dat het gegarandeerd om tijdelijke woningen gaat. ,,Ze staan er niet langer dan vijf jaar'', aldus haar woordvoerder. De bewoners van de Opaalweg geloven daar niets van. ,,Over vijf jaar is de kamernood niet ineens verdwenen'', zegt Raymond Offermans.

De bewoners begrijpen niet hoe de gemeente juist deze groenstroken heeft uit kunnen kiezen. De wijk Hoograven werd in de jaren vijftig ontworpen door Gerrit Rietveld en deze wereldberoemde architect heeft destijds een uitgekiend stedenbouwkundige plan gemaakt. Frans Faase: ,,Dat de gemeente hier wil bouwen, betekent eigenlijk dat ze Rietveld maar een prutser vinden die een lege groene ruimte ongebruikt heeft gelaten. Het is alsof je een reep van de Nachtwacht afsnijdt en zegt: later plak ik die wel weer eens terug.''

De tijdelijke huizen deugen ook niet, zegt Faase. Als hij student was, zou hij er niet willen wonen. ,,Op anderhalve meter van je bed komt er vanaf half zes 's ochtends een bus langs razen.'' Studentenhuisvester SSHU denkt dat het wel meevalt. ,,De kamers voldoen aan de normen.'' De woordvoerder van wethouder Van Kleef: ,,Er zijn misschien dingen waar je als permanente bewoner geen genoegen mee zou nemen, maar die studenten voor lief nemen.'' Volgens de gemeente voert de buurt een ,,achterhoedegevecht'' en zal de rechter over tien dagen de bouw toch goedkeuren. Eén voordeel heeft het protest zeker opgeleverd, zegt Faase. ,,Het verbroedert de wijk.''

    • Arjen Schreuder