Iran wil weer verrijking van uranium

Iran heeft zaterdag gewaarschuwd dat het mogelijk deze week zijn uraniumverrijkingsprogramma zal hervatten, nu er geen akkoord is bereikt in onderhandelingen met de Europese Unie.

Dat heeft de Iraanse onderhandelaar Hassan Rohani zaterdag laten weten. ,,Iran beslist deze week of het zijn verrijkingsprogramma zal hervatten'', zei Rohani tegen het Iraanse persbureau IRNA.

Iran ontkent al langer dat het probeert kernwapens te maken. Het land heeft vorig jaar zijn uraniumverrijking opgeschort als onderdeel van een akkoord met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, namens de EU.

Maar dit EU-trio en Iran slaagden er afgelopen vrijdag in Londen niet in om een definitieve overeenkomst te bereiken over Irans nucleaire programma. Zij besloten deze week verder te onderhandelen in New York. Daar begint vandaag een conferentie over de herziening van het nonproliferatieverdrag.

Vrijdag al waarschuwde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Kharrazi in deze krant dat Iran de verrijking zal hervatten als in Londen geen overeenkomst zou worden bereikt. Rohani beschuldigde zaterdag de EU ervan de gesprekken te laten voortslepen. ,,De Europeanen willen de onderhandelingen lang laten duren'', zei hij. Als Iran een deel van zijn verrijkingsprogramma hervat, zal het bereid zijn te blijven onderhandelen met de EU, zei Rohani.

Als een akkoord tussen Iran en de EU uitblijft, zal dit waarschijnlijk leiden tot nieuwe Amerikaanse oproepen om de hele kwestie door te verwijzen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De drie EU-landen steunen deze Amerikaanse oproep als Iran weer doorgaat met de verrijking. De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan aan een atoombom te werken onder de vlag van een civiel programma.

Volgens diplomaten gaat Iran er vanuit dat een beperkte hervatting in Isfahan onvoldoende is voor de VS om de zaak naar de Veiligheidsraad te verwijzen. Rohan zei dat de EU meer tijd gevraagd heeft om na te denken over een Iraans voorstel om de wereld te verzekeren dat het geen kernwapens ontwikkelt. De EU wil dat Iran helemaal stopt met de verrijking. Iran zegt de uraniumverrijking nodig te hebben voor zijn kerncentrales.

In New York komen vanaf vandaag bijna 190 lidstaten van de VN bijeen om de werking van het nonproliferatieverdrag te beoordelen. De conferentie zal een maand duren. Veel landen vinden dat de grote kernwapenmachten te traag werken aan de opruiming van hun eigen kernwapens. VN-chef Kofi Annan spreekt in dit verband van een ,,vertrouwenscrisis'' rond het verdrag.