Golf van aanslagen Irak: circa 100 doden

De golf van aanslagen die Irak overspoelt sinds de bekendmaking van de nieuwe regering, afgelopen donderdag, heeft zich afgelopen weekeinde en vanochtend voortgezet. Het dodental van de afgelopen dagen is inmiddels opgelopen tot rond de honderd.

Bij de jongste drie aanslagen, vanochtend in de hoofdstad Bagdad, kwamen ten minste acht mensen om het leven. Zes doden vielen toen een autobom tot ontploffing werd gebracht in een drukke winkelstraat in het zuiden van Bagdad. Elders in Bagdad was de commandant van een speciale politie-eenheid het doelwit, maar hij bleef ongedeerd toen een autobom explodeerde toen hij in zijn voertuig passeerde. Elders kwamen twee agenten om door een autobom.

De zwaarste aanslag had gisteren plaats nabij het hoofdkwartier van de Koerdische partij PDK in Talafar, vlakbij de Noord-Iraakse stad Mosul. Daar vielen ten minste dertig doden. Een zelfmoordenaar blies zijn voertuig op in de buurt van een menigte, die zich in een tent had verzameld voor de begrafenis van een Koerdische functionaris. Die was zaterdag doodgeschoten in Mosul. Na de explosie blokkeerde gewapende mannen de weg, zodat ambulances de gewonden niet kon bereiken.

In Talafar werden donderdag ook al vier Amerikaanse soldaten gedood bij een bomaanslag, zo maakte het Amerikaanse leger zaterdag bekend. Bij een controlepost in Bagdad werden gisteren vijf politieagenten doodgeschoten door tientallen aanvallers.

Vanochtend meldde het Britse ministerie van Defensie de dood van een Britse soldaat, die gewond was geraakt bij een ,,vijandelijke actie''.

De Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mowaffak Al-Rubaie zei gisteren op CNN te verwachten dat de Verenigde Staten en de coalitiegenoten in Irak vanaf medio volgend jaar zullen beginnen met de terugtrekking van troepen in groten getale. ,,Het zou me zeer verwonderen als zij (de Verenigde Staten en andere landen) er niet heel serieus over nadenken om tegen het eind van de eerste helft van volgend jaar een begin te maken met terugtrekking'', zei hij. Op de vraag hoeveel buitenlandse soldaten Irak dan zullen verlaten, antwoordde hij dat dat afhangt van de vraag hoe snel Iraakse troepen kunnen worden getraind en bewapend.

Iraakse militairen arresteerden gisteren zes mensen die betrokken zouden zijn geweest bij de vermoedelijke moord op de Britse hulpverleenster Margaret Hassan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben vijf van hen al bekend. De Britse werd vorig jaar oktober ontvoerd en hoewel haar lichaam nooit is gevonden, gaan de autoriteiten ervanuit dat ze is vermoord.

In het zuiden van Irak is een massagraf gevonden met zeker 1.500 lichamen, vooral van vrouwen en kinderen. Waarschijnlijk gaat het om Koerden die eind jaren tachtig uit hun huizen werden verdreven.

Syrië heeft gisteren bij monde van minister van Buitenlandse Zaken, Farouk al-Sharaa, aangekondigd dat het zijn diplomatieke betrekkingen met Irak zal herstellen. Zowel de Iraakse regering als Washington heeft Syrië er herhaaldelijk van beschuldigd de onrust in Irak aan te stoken.