Gala superieure vocalisten

De Roemeense sopraan Angela Gheorghiu, vrijdagavond nog de grote ster tijdens het concert op de Dam voor de jubilerende koningin Beatrix, weigert vanavond nog een keer live op tv zingen tijdens het Edison Klassiek Gala in het Amsterdamse Concertgebouw. De diva toont zich een typische prima donna met haar klacht dat ze op de affiches nauwelijks opvalt, bovenaan het lijstje met `special guests', onder wie violiste Janine Jansen (vrijdag ook al op het Dam-concert) fado-zangeres Cristina Branco en Amsterdam Sinfonietta.

Gheorghiu wordt vervangen door de mezzo-sopraan Tania Kross (28), die op haar geboorte-eiland Curacao in juli ook zal zingen voor koningin Beatrix, als ze daar haar jubileum viert. Tania Kross, die in 2000 de NPS-Cultuurprijs won, maakt een snelle carrière. In dit seizoen treedt ze op in de Musikverein in Wenen en Carnegie Hall in New York. Bij de Staatsoper in Hannover is ze nu vaste gastsolist en volgend jaar debuteert ze bij de Nederlandse Opera. Op het ogenblik zingt ze met veel succes bij de Nationale Reisopera de rol van Baba the Turk in Stravinsky's The Rake's Progress.

De belangrijkste gast op het Edison Gala is natuurlijk de superieure Amerikaanse bariton Thomas Hampson, de winnaar van de Edison Oeuvre Prijs. Die wordt, anders dan de `gewone' Edisons, niet toegekend door de jury maar door het bestuur van de Edison Stichting. Hampson is een zeer consciëntieus zanger die zich graag verdiept in musicologie en kunsthistorie, maar hij is ook een charmante ladykiller die wel de broer lijkt van film- en tv ster Ted Danson (o.a. Cheers). Al in de vroege jaren '90 won hij enkele Edisons, maar in ons land verwierf hij pas echt grote vermaardheid met zijn indrukwekkende optredens op het Mahler Feest in 1995 in het Amsterdamse Concertgebouw. Daar zong hij in Das Lied von der Erde en gaf samen met pianist Wolfram Rieger twee magistrale recitals met in totaal vijfenveertig Mahlerliederen. Ook was hij in het Concertgebouw tijdens het seizoen 1997-98 de samensteller van de `Carte Blanche'-serie, die hem in allerlei genre's liet horen. Daarbij bleek ook dat de bariton het liefst een tenor zou zijn, die wil plezieren en verleiden, een veroveraar van harten.

Edison Klassiek Gala, AVRO, Ned.3, 20.25-22.00u.

    • Kasper Jansen