First Lady grapt over eenzame avonden

De Greenspans, de Rumsfeldjes, de Wolfowitzjes, de nieuwe minister van justitie Chertoff, iedere politicus met uitzicht of terugkijkend op een gouden toekomst, de aanstaande opperbevelhebber van de strijdkrachten generaal Peter Pace en een kleine 3.000 Amerikaanse journalisten, politici en echte beroemdheden: iedereen was zaterdagavond op het jaarlijkse White House Correspondents' Dinner, een intieme affaire in het Hilton Hotel.

Het hoogtepunt van de jaarlijkse avond is sinds 1914 een geestig optreden van de president. Net toen president Bush zijn eerste campagne-grap begon te vertellen – één die nogal eens was mislukt, moest hij bekennen – werd hem het woord ontnomen door First Lady Laura Bush.

,,Niet die oude grap – niet weer'', zei Laura Bush en voegde toe: ,,Ik heb deze diners nu een aantal jaar bijgewoond en mijn mond gehouden. Nu wil ík voor de verandering een aantal dingen zeggen.'' Waarop ze het verzamelde publiek, niet allemaal Bush-fans, al snel op de knieën had met een serie rake Bush-grappen.

Zij schilderde zichzelf af als `desperate housewife' (naar de gelijknamige tv-serie) als George W. vroeg naar bed gaat. ,,Negen uur en Mr. Opwinding ligt in bed en ik kijk – samen met Lynne Cheney naar Desperate Housewives. Dames en heren, ik ben een wanhopige huisvrouw.''

Vervolgens stak ze de draak met het onstuimige verleden van haar echtgenoot: ,,Ik was een bibliothecaresse die twaalf uur per dag in de bibliotheek was. Op de een of andere manier ontmoette ik George.'' En over Bush' leven op hun ranch in Texas grapte ze: ,,George's antwoord op ieder probleem op de ranch is om het met een kettingzaag weg te zagen. Dat is denk ik waarom hij en Cheney en Rumsfeld [de minister van Defensie] zo goed met elkaar kunnen opschieten.''

De grappen van de First Lady waren bedacht door Landon Parvin, die onder andere toespraken schreef voor oud-president Reagan en eerder grappen bedacht voor First Lady Nancy Reagan voor het Correspondent's Dinner van 1982 en de afgelopen jaren voor George Bush de one-liners voor bij het diner maakte. Hij moedigde dit jaar zijn echtgenote aan de traditionele toespraak te geven. Om je schoonmoeder als de Don Corleone van de familie af te schilderen vergt enige panache, zoals Cyrano placht te zeggen.

Ook Laura Bush' typering van Condoleezza Rice, de minister van Buitenlandse Zaken, was warm en met een duidelijke herkenbaarheid. De in een slank afkledende, zwarte jurk geklede minister (de gast van de hoofdredacteur van de The Washington Post) is snel bezig de superster van de regering te worden. Condi's avondtasje met in briljantjes afgezet pianotoetsenbordje erop is vandaag op honderden computers gedownload: ook tijdens het eten bleven bezoekers haar een hand geven, met de vraag of zij even samen op de foto konden. Zij gehoorzaamde stralend.

www.nrc.nl/amerika: Weblog Marc Chavannes