En dat is achttien voor Chardon

IJsbrand Chardon (44) is voor de achttiende keer Nederlands kampioen vierspannen geworden.

Menner IJsbrand Chardon uit Schipluiden is gisteren in Oldenzaal voor de achttiende keer Nederlands kampioen vierspannen gewonnen. Hij hield titelverdediger Koos de Ronde en Mark Weusthof achter zich. Op de terreinen van Het Hulsbeek had de drievoudig wereldkampioen na de dressuur en de vaardigheid al ruim een minuut voorsprong op de concurrentie. Tijdens de afsluitende marathon kwam de titel niet meer in gevaar.

Hoe bijzonder is een Nederlandse titel nog?

IJsbrand Chardon: ,,Het blijft absoluut een mooie titel en internationaal belangrijk. Ik kon alleen drie keer wereldkampioen worden dankzij een sterke competitie in eigen land. Je moet echt top zijn om Nederlands kampioen te worden. Vorig jaar was ik bijvoorbeeld even minder en prompt werd ik tweede.''

Wat gaf de doorslag op weg naar uw achttiende titel?

,,Een grote rol was weggelegd voor mijn nieuwe paard Roxette. Dat is een van de meest talentvolle paarden die ik heb gehad. Ze liep linksachter en scoorde op ieder onderdeel een acht. Dat is extreem hoog voor een nieuweling, die ik had ingezet om een ander paard rust te geven. Ik ben dolblij dat ik zo'n paard heb. Mijn kracht is ook dat ik in meerdere Europese landen scouts heb die op zoek zijn naar paarden. Je probeert ieder jaar je vierspan te verbeteren om grote internationale wedstrijden te kunnen winnen.''

Betekent het optreden van Roxette dat u het paard meeneemt naar de komende wedstrijden?

,,De paarden die ik sowieso meeneem zijn Zidane, Camacho, Ferdi en Kelvin. Zidane is mijn rechterhand in het vierspan, mijn steunpilaar. De paarden die afgelopen weekeinde hebben gereden, hebben vandaag rust en staan in de wei. Morgen bekijk ik hoe Roxette door het NK is gekomen. Maar ze was zó constant en zó stabiel dat ik er wel over denk om haar volgende week mee te nemen naar Windsor. Met het oog op het wereldkampioenschap, volgend jaar in Aken, is het verstandig een nieuw paard in te zetten. Routine in grote wedstrijden is een vereiste om daar top te presteren.''