Ekimov na val uit de roulatie

De Russische wielrenner Vjatsjelav Ekimov, een van de belangrijkste knechten van zesvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong, is ten minste enkele weken uitgeschakeld als gevolgd van een valpartij tijdens een trainingsrit in de buurt van het Texaanse Austin. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor zijn deelname aan de Tour.

Ekimov kwam ten val toen hij door een gat in de weg reed, tijdens een trainingsrit met zijn kopman uit de ploeg van Discovery Channel. Vlak daarvoor had hij een achterstand op zijn ploeggenoten opgelopen. Op de weg terug naar zijn trainingspartners ging hij onderuit. Hij verloor de controle over zijn fiets en vloog over zijn stuur. Met zijn rug kwam de 39-jarige Rus op de weg terecht. Voor zijn verwondingen werd hij behandeld in een ziekenhuis in Austin, de woonplaats van Armstrong. Nog dezelfde dag kon hij het ziekenhuis verlaten, weliswaar met zijn borst in een corset.

Aanvankelijk werd gemeld dat Ekimov door een auto was aangereden, maar dat werd vervolgens tegengesproken op de website van Armstrong.

Ekimov is een van de steunpilaren in Armsrongs ploeg. Zijn belangrijkste rol is Armstrong in het peloton uit de problemen houden. Ekimov reed vorige maand twee klassiekers; de Ronde van Vlaanderen (met Armstrong) en Parijs-Roubaix (zonder Armstrong). De man die bij het tijdrijden olympisch goud (Sydney 2000) en zilver (Athene 2004) won, was ook een van de ploeggenoten van de Amerikaan in de Ronde van Georgia, een etappekoers die vorige week in een voorstad van Atlanta eindigde. Discovery Channel won daar het ploegenklassement en leverde met de Amerikaan Tom Danielson de eindwinnaar.