Dringen bij auditie Friese soap

`Dankert en Dankert' heet de soap die binnenkort door Omrop Fryslând wordt uitgezonden. Ruim 500 kandidaten meldden zich voor de audities van de serie, gebaseerd op de praktijk van de advocaten Anker en Anker.

Ze komen zelfs uit Amsterdam, de kandidaten die zich bij Omrop Fryslân hebben gemeld voor de audities van Dankert en Dankert. Meer dan vijfhonderd reacties kreeg de Friese omroep. Liefhebbers tussen de 18 en 88 jaar oud, konden zich opgeven voor een rol in de soap. Uit de honderd geselecteerde kandidaten blijven twintig over die naar de tweede ronde gaan. Vervolgens gaat de afvalrace verder. Tijdens de grote finale op 5 juni strijden drie kandidaten om de hoogste eer. De afvalrace is zelf ook weer onderwerp van een serie bij de Friese omroep.

De dramaserie moet het succesvolle Baas Boppe Baas (baas boven baas) opvolgen, dat vier seizoenen te zien was bij Omrop Fyslân. Deze serie, die dagelijks 130.000 kijkers trok, draaide vier seizoenen en stopte op zijn hoogtepunt in januari dit jaar. Het was indertijd voor het eerst dat een regionale omroep een eigen dramaproductie op het scherm bracht. Baas Boppe Baas ging over mopperkont Beant Baas (Rense Westra), een Friese variant van Archie Bunker, die overal zijn mening over heeft, maar vaak het lid op de neus krijgt.

Dankert en Dankert is gebaseerd op verhalen uit de advocatenpraktijk van de bekende tweelingbroers Hans en Willem Anker. De Ankers zijn bekend door de Baarnse moordzaak, de zaak-Tjoelker en door cliënten als de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, Ferdi E., de `engel des doods' Martha U., kindermoordenaar Koos H. en dorpsdokter Schat.

Wendy Stobbe is de eerste kandidaat voor de audities van Dankert en Dankert in de studio van Omrop Fryslân. Als het zwarte gordijn opengaat, neemt zij plaats op het kruis op de vloer. De schijnwerper gaat aan. De camera draait. Voor haar zit de driekoppige jury. ,,Hallo Wendy'', begroet regisseur Steven de Jong. ,,Hoe is het?'' Ze antwoordt: ,,Het gaat.''

In nog geen drie minuten moet Wendy haar acteertalent tonen. De monoloog, die ze vantevoren thuis kreeg toegestuurd, plaatst haar op de begrafenis van haar vader. Jurylid en actrice Meriyem Manders, bij het Friese publiek bekend als `tuthola' Talita uit Baas Boppe Baas vond dat Wendy ,,mooi de tijd nam''. De Jong: ,,Je hebt het goed gedaan, maar een beetje vlak''. Het oordeel: Wendy gaat niet door.

De volgende kandidaat is Hildegard van Dam (23) uit Amsterdam ,,slash Burgum'', zoals ze zichzelf voorstelt. In het Friese Burgum wonen haar ouders. Ze is net afgewezen voor de toneelschool in de hoofdstad en werkt nu bij een impresariaat. ,,Een prachtig cv'', vindt De Jong, ,,regieassistente bij Ursul de Geer''. En een rolletje in Wonderen bestaan. Meriyem kan kort zijn: ,,Mooi, het heeft me geraakt''. De Jong sluit zich hierbij aan. Filmcriticus Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant vond het ,,heel aardig''. Hildegard van Dam mag door.

Van Dam is opgetogen. In de Randstad zou ze nooit hebben meegedaan aan een ,,acteer-Idols''. ,,Mocht ik nu onwijs afgaan, dan is het alleen in Friesland te zien.'' De jury vond ze ,,heel geïnteresseerd''. ,,Heel wat anders dan bij Idols, waar de meesten onderuit gezakt zaten.'' Maar misschien klinkt het Fries ook wel ,,jovialer'', vermoedt ze. ,,Als je in het Fries een grapje maakt, komt het niet zo hard over. Het is allemaal wat gemoedelijker.''

[Vervolg DANKERT: pagina 9]

DANKERT

Zelfs audities te zien op regionale televisie

[vervolg van pagina 1]

In de soap Baas Boppe Baas kwamen uiteenlopende thema's aan bod, als discriminatie, homoseksualiteit, asielzoekers en taal- en cultuurbotsingen. De serie werd gemaakt met hulp van de provincie Friesland, die in 2001 uit een potje ter bevordering van de Friese taal en cultuur 700.000 gulden neertelde.

Inmiddels is de serie te zien op RTV Oost, dat ook de tweede reeks afleveringen aankocht. Regisseur Steven de Jong heeft plannen voor een speelfilm over Beant Baas. Maar hij is nu druk doende met Dankert en Dankert, dat zijn première eind dit jaar op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden moet beleven.

Het niveau van de kandidaten valt De Jong en beetje tegen. Ondanks de vele bloeiende toneelverenigingen in Friesland, is het talent dun gezaaid. Walthaus vergelijkt de acteerprestatties van de kandidaten met ,,Nederlandse speelfilms uit de jaren zeventig.''

De afvalrace van de kandidaten voor Dankert en Dankert is zelf ook weer onderwerp van een serie bij de Friese omroep. Het programma Audysje D&D zal vanaf mei te zien zijn. Een van de afvallers bij de audities is Gerrit Tuinenga (56) uit Leeuwarden, die bij een verzekeringsmaatschappij werkt. Hij kreeg de acteersmaak te pakken na een figurantenrol in de film De sportman van de eeuw. Maar gisteren kreeg hij een black-out. ,,Na de eerste vier zinnen was ik mijn tekst kwijt en klapte ik dicht. Ja, stevig balen.'' De jury was onverbiddelijk. Het was over en uit voor Tuinenga. ,,Nee, een tweede kans krijg je niet. Zeker niet als er zoveel kandidaten zijn.''

    • Karin de Mik