Dissident Sharansky uit kabinet Israël

Natan Sharansky, de Israëlische minister van Diasporazaken, heeft vanochtend zijn ontslag ingediend bij premier Sharon. Hij stapt op uit onvrede over de Israëlische terugtrekking uit Gaza.

Sharansky, een Russische dissident en symbool van de mensenrechtenbeweging die in 1986 naar Israël emigreerde, noemt de Israëlische terugtrekking ,,een tragische fout''. Het loslaten van de Israëlische controle over de Palestijnse gebieden, zal in zijn ogen het Palestijnse geweld aanmoedigen en de kloof in de Israëlische samenleving verdiepen.

In de afgelopen negen jaar, waarin hij verschillende regeringsposten bekleedde, heeft Sharansky achtereenvolgende regeringsleiders er herhaaldelijk van beschuldigd de onderhandelingen met de Palestijnen verkeerd aan te pakken. Zijn centrale stelling, neergelegd in zijn recente boek The Case for Democracy en die de Amerikaanse president Bush ertoe bracht hem als een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen te noemen, is dat alleen echte democratie tot duurzame vrede kan leiden. Zolang aan Palestijnse kant geen democratie bestaat, gebaseerd op waarlijk vrije verkiezingen, zal er geen vrede zijn met Israël.

Daarom sprak Sharansky zich de afgelopen maanden fel uit tegen de door Sharon aangekondigde terugtrekking uit Gaza. Door de ontruiming van nederzettingen, zo zei hij eerder dit jaar in deze krant, vreest hij ,,de opkomst van een terreurstaat'' in de Gazastrook. ,,Dat betekent dat wij actief moeten blijven in de bezette gebieden. Dit is een vorm van zelfverdediging.''

In de ontslagbrief die hij vanochtend aan premier Sharon stuurde, schrijft Sharansky dat hij zich steeds heeft verzet tegen eenzijdige concessies aan de Palestijnen. ,,Zoals u weet stond ik vanaf het begin afwijzend tegen het terugtrekkingsplan, op basis van mijn diepste overtuiging dat elke concessie die van Israëlische zijde wordt gedaan in het vredesproces, moet worden vergezeld door democratische hervormingen aan Palestijnse zijde.''

Door zijn uitgesproken opvattingen geniet Sharansky grote bekendheid in het buitenland, zeker na de recente lofuitingen van president Bush, maar in eigen land is zijn politieke rol gering. Hij zei dat hij, ondanks zijn zelfgekozen ontslag als minister, actief zal blijven in de Likud partij van Sharon. Sharon zei vanochtend het ontslag te betreuren.